Premijer Srbije Miloš Vučević otvorio je danas u Novom Sadu sajam električnih automobila i konferenciju “Electric vehicle days”.
Ova manifestacija okuplja vodeće kompanije iz automobilske industrije, proizvođače komponenti, delova i softvera za električna vozila, kao i inovatore u oblasti punjenja i infrastrukture za električna i hibridna vozila. Međutim, istakao je premijer, ova manifestacija ima širi karakter.
“Ovo nije samo promocija električnih vozila, već je i prilika da se razgovara o svim stvarima vazanim za ova vozila, na primer kako osiguravajuće kuće rade osigaranje električnih i hibridnih vozila. Pričamo i o tome kako da imamo dovoljno struje u Srbiji u narednom periodu, kako da štitimo zdravlje građana i žiotnu sredinu, a da se istovremeno i ekonomski razvijamo”, rekao je Vučević.

On je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio nedavno o tome kako se završava četvrta i o ulasku u petu industrijsku revoluciju, i koje su nas istorijske okolnosti pratile.

“U četvrtu smo nešto brže ušli zahvaljujući informacionim tehnologijama i inovacijama te svemu onome što u Novom Sadu najčešće povezujemo sa Fakultetom tehničkih nauka i brojnim drugim istraživačkim centrima, rekao je premijer.
Vučević je naglasio da je dobra stvar što su organizatori sajma prepoznali kao bitnu temu pitanje iskorištavanja ruda, minerala, metala, a još je bolje što su poziv na razgovor prihvatili i oni koji zagovaraju da se litijum kopa i oni koji su protiv.

U izlagačkom delu ove godine više je od 40 modela vozila različitih proizvođača. Posetioci će moći da vide i premijerno neke modele električnih i hibridnih vozila.

Osim toga u testing zoni, koja je ove godine proširena, biće prilika i mogućnosti da se proba više od desetak modela električnih vozila, i to različitih klasa i kategorija. Ono što je takođe interesantno za ovu oblast jesu punjači i tehnologija punjenja, tako da će posetioci, i to oni koji se prijave sa željom da testiraju vozilo, imati priliku da ih probaju. Pored izlagačkog dela, biće organizovane i panel-diskusije i takmičenje studenata, rečeno je na otvaranju sajma električnih vozila.

 

Izvor: RTV