Sastojci:
Za koru:
– 300 g brašna
– 150 g putera ili margarina
– 100 g šećera
– 1 jaje
– Prstohvat soli
– 1-2 kašike hladne vode

Za fil:
– 1 kg jabuka (najbolje kisele sorte)
– 100 g šećera (ili po ukusu)
– 1 kašičica cimeta
– Sok od pola limuna
– 2 kašike brašna (opciono, za gustinu)

Priprema:
1. Priprema kore:
– U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte hladan puter isečen na kockice i rukama ga utrljaj u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu.
– Dodajte jaje i vodu, pa umesiti glatko testo. Oblikujte ga u loptu, umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na pola sata.
2. Priprema fila:
– Oljuštiti jabuke, ukloniti im koštice i iseci ih na tanke kriške. U posudi pomešajte jabuke, šećer, cimet, sok od limuna i brašno. Dobro promešajte da se sve sjedini.
3. Sklapanje pite:
– Zagrijati rernu na 180°C.
– Izvaditi testo iz frižidera i podeli ga na dva dela (jedan malo veći za donju koru).
– Oklagijom razvući veći deo testa i staviti ga u podmazan pleh za pitu.
– Na testo rasporediti fil od jabuka.
– Razvući drugi deo testa i pokriti ga fioml, ili možete napraviti rešetku od testa.
– Pre nego što se stavi piau u rernu, možete je premazati umućenim jajetom za zlatnu boju.

4. Pečenje:
– Staviti pitu u prethodno zagrejanu rernu i peci je 30-40 minuta, ili dok ne dobije zlatno smeđu boju.

5. Serviranje:
– Kada se pita ohladi, možete je poslužiti sa šećerom u prahu ili sa kuglom sladoleda.