Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov i državna sekretarka Ministarstva prosvete Aniko Jeras posetili su juče dve osnovne škole u Subotici, u kojima đaci pohađaju nastavu na maternjim manjinskim jezicima.
Žigmanov je tom prilikom naglasio da je Vladi stalo do obrazovanja svakog pripadnika manjinske zajednice na svom jeziku i da se kroz saradnju sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina, koji imaju nadležnosti u ovom području, čini sve da kvalitet obrazovanja na manjinskim jezicima bude jednak kvalitetu obrazovanja na srpskom jeziku.
Jeras je ukazala na to da je prošle godine na mađarskom jeziku nastavu pohađalo 14.500 učenika – 10.240 u osnovnim, a 4.260 u srednjim školama. Izborni predmet, izučavanje mađarskog maternjeg jezika s elementima nacionalne kulture učilo je 2.760 učenika.
Osnovna škola „Majšanski put“ nudi nastavu na srpskom i mađarskom jeziku, što je u skladu sa multietničkom strukturom grada. U školsku godinu 2024/2025. upisano je ukupno 626 đaka, od kojih skoro polovina na maternjem mađarskom jeziku.
Ova škola je poznata po tome što podržava raznolikost i inkluzivnost, omogućavajući deci različitih etničkih pripadnosti da se obrazuju u skladu sa svojim jezikom i kulturom.
U ovoj školi je 2020-2023. godine sproveden projekat Saveta Evrope i Evropske unije „Kvalitetno obrazovanje za sve“, u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete.
Ovaj projekat je, pored ostalih, imao i specifičan cilj, a to je povezivanje učenika različite nacionalnosti kroz smanjivanje predrasuda i podsticanje pozitivne interakcije između učenika odeljenja na srpskom i mađarskom jeziku.
Osnovna škola „Ivan Milutinović“ nudi nastavu na srpskom i hrvatskom jeziku, što je u skladu sa značajnim brojem pripadnika hrvatske nacionalne zajednice koji žive u Subotici.
Pored redovnih školskih aktivnosti, škola organizuje različite programe i vannastavne aktivnosti koje uključuju hrvatsku kulturu i tradiciju, čime se dodatno podržava očuvanje i negovanje hrvatskog identiteta u ovom regionu, navodi se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

 

Izvor i foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava