U uzbudljivom finalnom danu održanom na regatnom centru beogradske Ade Ciganlije, Tarkett iz Bačke Palanke potvrdio je svoju dominaciju osvojivši titulu sveukupnog pobednika Ekipnog i pojedinačnog prvenstva Srbije u sprintu za sve kategorije. Paralelno, Šapčani su zauzeli čelnu poziciju u kategoriji kadeta, preotevši titulu prvaka upravo Bačkopalančanima u toj kategoriji.

Finalne trke su veslane dan nakon kvalifikacija, sa jutarnjim delom programa koji je bio rezervisan za trke na 1000 metara u seniorskoj i kadetskoj kategoriji. Popodnevne trke su uključivale dinamična finala na 500 i 200 metara, gde su takmičari imali priliku da pokažu svoju brzinu i taktičke sposobnosti.

Bojan Zdelar nastavio je svoj impresivan niz uspeha, osvojivši prvo mesto u kategoriji K1 1000 metara, kao i u trci na 500 metara, čime je završio šampionat sa dve zlatne i jednom bronzanom medaljom. Milica Novaković dominirala je u svim disciplinama jednosedu (K1 1000, 500 i 200 metara), dok je Marko Novaković bio najbrži u sprintu na 200 metara. Dvosed Marija  Dostanić, Anastazija Bajuk osvojila je zlato u svim disciplinama dvoseda (K2 1000, 500, 200 metara).

U seniorskoj konkurenciji, kajakaši iz Bačke Palanke su sakupili impresivnih 228,5 bodova, osiguravajući prvo mesto ispred Zorke iz Šapca sa 201 bodom i Vojvodine iz Novog Sada sa 161,5 bodova. U kadetskoj konkurenciji, Zorka je trijumfovala sa 151 bodom, dok je Tarkett osvojio drugo mesto sa 139 bodova, a Dunav iz Bezdana zauzeo treće mesto sa 122,5 bodova.

Među kadetima, već afirmisani takmičari poput Žofi Horvat, Marka Cvijanovića, Vuka Perovića, Andree Vukašinović, Anje Loknar i Kaje Sarić nastojali su da impresioniraju, sa očekivanjima da će nastaviti sa sjajnim nastupima na predstojećoj regati Olimpijske nade u Segedinu.

Nakon četiri dana i 150 odveslanih trka, Tarkett je uspešno odbranio svoj naslov sveukupnog pobednika prvenstva sa ukupno 573,5 bodova. Šabačka Zorka je osvojila drugo mesto sa 472,5 bodova, a predstavnici Dunava su zauzeli treće mesto u generalnom plasmanu sa 352,5 bodova. Ovo prvenstvo, koje je privuklo učešće 22 kluba iz cele Srbije sa preko 500 takmičara, još jednom je potvrdilo bogatu tradiciju i talent u srpskom kajakaškom sportu.

Izvor i foto: Kajakaški savez Srbije