Na poziv Direktora kardiohirurgije prof Lazara Velickog iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamanici, tim kardiohirurga iz Kliničkog centra Srbije dr Danko Grujić i specijalizant dr Vojkan Aleksić,u petak 23. avgusta je boravio na Institutu, gde su sa kardiohirurzima iz Novog Sada izveli prvu minimalno invazivnu by-pass operaciju na kucajućem srcu.
To je prva takva operacija izvedena u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Na programu je bio bolesnik star 76 godina, koji je ranije lečen stentovima od strane interventnih kardiologa, i sada posle nekoliko godina mu je urađena hirurška revaskularizacija, minimalno invazivnim pristupom.

“Operativni zahvat je protekao dobro, bolesnik je već aktiviran i sutra će biti otpušten na dalje kućno lečenje. Očekujemo njegov povratak svakodnevnim aktivnostima već za 10 dana. Čast je bilo biti gost Instituta u Kamenici, ustanovi duge i svetle tradicije u srpskoj kardiohirurgiji, nadamo se da ćemo saradnju naših kuća nastaviti. Kolegama iz Instituta stojimo na raspolaganju u daljem radu i usavršavanju iz min.invazivne by-pass hirurgije. Sa druge strane,upravnik Klinike za kardiohirurgiju prof Lazar Velicki i njegov tim kardiohirurga je napravio veliki iskorak u razvoju min.invazivne hirurgije srčanih zalistaka, što je veliki podsticaj za ostale kuće u regionu, i put koji moramo slediti u razvijanju ove oblasti koja predstavlja budućnost u lečenju najtežih srčanih bolesnika. Imamo podršku Ministarstva zdravlja i ministra Zlatibora Lončara,za razvoj novih procedura,i nabavku opreme za ove operacije,i na nama je da motivišemo mladje kolege da se upuste u razvoj ove izazovne hirurške grane. To je oblast koja nije u potpunosti razvijena na svetskom nivou i predstavlja dobru priliku da izdignemo srpsku kardiohirurgiju na jedan viši nivo, prepoznatljiv van granica naše zemlje” rekao je dr Grujić.

Izvor i foto: Ministarstvo zdravlja