Foto: Jovana Semiz

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci, jedan od najstarijih dečijih Festivala u Srbiji, ove godine održava se od 22. do 25. avgusta pod sloganom Metarmofoza.

U sklopu, jubilarnog 30 izdanja Festivala, održaće se i radionice za decu i mlade.

Odabrane radionice za jubilarni FEP!

Kako se prave vazdušne skulpture, kakav je život u tuđim cipelama, kakav je tačno naučni ljigavac i u kom je agregatnom stanju, te šta se dešava sa odećom kada nije na nama? Da li svake pantalone nađu sebi majicu pa onda zajedno krenu u potragu za cipelama koje bi ih povele u nove avanture? I to je samo deo pitanja koja postavljamo na radionicama koje će biti održane na Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci. Ovogodišnji moto FEP-a je Metamorfoza.

„Ove godine će se na FEP-u održati ukupno 10 radionica za decu i mlade, kao i jedna radionica za odrasle učesnike. Vodili smo računa da obuhvatimo različite uzrasne grupe i oblasti sa ciljem da svaki učesnik pronađe nešto što ga interesuje.“, objašnjava Marija Klarić, koja je koordinatorka radioničarskog stvaralaštva na Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade. Na jubilarnom Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade biće jedanaest radionica.

1. Porodica leptirić – edukativna, kreativna i ekološka radionica namenjena deci svih uzrasta, koju vodi Dragana Kojičić, samostalna arhitektkinja sa specijalizacijom za zemljanu arhitekturu i doktorand na Scenskom dizajnu u Novom Sadu. Pored Dragane, na radionici će
učestvovati i Nada Marinković, Marija Petrović i Smiljana Marinković, koje učestvuju na FEPu od samog osnivanja.

2. Jato je plesno-slikarska radionica koju vode Jovana Rakić koja je završila master studije na Akademiji za muziku i ples, zatim Željka Jakovljević koja je diplomirala na odseku Scenske arhitekture, tehnologije i dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu i
Dunja Crnjanski je završila master studije klavira na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu i specijalističke studije kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

3. Ptice na dlanu je ekološka radionica za decu uzrasta od 7 do 10 godina koju vodi Simona Rasulić. Simona je završila Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu i stekla zavanje master ekolog.

4. Tragovi metamorfoze biće edukativno-dramska radionica tokom koje na kreativan način otkrivamo šta to za nas znači metamorfoza. Pozabavićemo se pitanjem glumačke i lične transformacije. Radionicu vodi Staša Blečić.

5. Obučem ti priču je edukativna, kreativna i ekološka radionica koja nam daje mogućnost da od stare odeće kreiramo karaktere i kroz film ih oživimo. Radionicu vode Konstantinos Petrović, Asja Komadina i Marina Todić.

6. Ko još voli vodu – naučna radionica na kojoj, kroz jednostavne i interesantne eksperimente deca uzrasta 4 do 6 godina uče šta je hidrofilno, a šta hidrofobno.

7. Naučni ljigavci i agregatna stanja je još jedna nauna radionica, ali je tema ove promena agregatnih stanja. „Naš ljigavac je naučni i ima specijalnu recepturu“, poručuje Zorka Karas, voditeljka radionice.

8. ČAP-ČARAP je radionica kojom se želi podstaći kreativnost i buđenje mašte kod dece. Od običnih, svakodnevnih predmeta pravićemo naše omiljene likove iz crtanih filmova ili ćemo smisliti neke nove junake. Radionicu vodi Božana Bijelić.

9. Ko sam Ja, a ko si Ti? Kroz dramu i elemente kostima i rekvizite, na ovoj dramskoj radionici, koja kombinuje savremeni ples i fizički teatra, imaćemo priliku da se poigramo u razotkrivanju “nekog drugog i drugačijeg”. Radionicu vodi Boris Čakširan.

10. Šta je spisateljica htela da kaže je radionica osmišljena kao kreativno druženje sa dramskim autorkama, učesnicama rezidencije “Buđenje glasova mladih umetnika” . Ovu rezidenciju Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade organizuje sa ciljem da doprinese razvoju i afirmaciji autorskog dramskog teksta namenjenog izvođenju u pozorištu za decu i mlade. “The EmpowerInk Writers Collective” čine tri mlade talentovane spisateljice iz tri različite države našeg regiona: Ivona Marciuš (Hrvatska), Dunja Matić (Srbija) i Milana Matejić (Crna Gora). Njihova posvećenost, strast i želja da stvaraju za najmlađe, najiskreniju, ali ujedno i najzahtevniju publiku, tačka je koja ih spaja.

11. Na kraju, “Stvaranje vazdušnih skulptura” je edukativna i kreativna radionica zmajeva i letećih životinja, u okviru koje ćemo praviti navedene predmete od recikliranih materijala, kao što su plastika i papir. Radionicu vodi Ana Ortega, glumica iz Španije i suosnivač kompanije Cal y Canto Teatro.

Prijave za radionicu su otvorene do popunjenja kapaciteta. Broj mesta je ograničen. Prijava se vrši putem linka na sajtu Festivala. Radionice će se održavati u Muzeju grada. U slučaju početka radova  na sanaciji krova učesnici će biti obavešteni o novoj lokaciji.

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade iz Bačke Palanke ove godine realizuje se pod pokroviteljstvom Heartefacta, zatim organizacija kao što su European Festival Fund for Emerging Artista – EFFEA, Rekonstrukcija Ženski fond, ali i uz pokroviteljstvo Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Francuskog instituta u Srbiji, Teatroskopa, kao i British- Serbian Benevolent Trusta i kompanije Incanto industries.