Još 3,5 miliona dinara obezbeđeno je na konkursu Ministarstva za brigu o selu za nabavku kuća s okućnicom za mlade bračne parove i pojedince na teritoriji opštine Bačka Palanka. Ugovore o nabavci kuća potpisali su Dušica Knežević i Stevica Oršić za kuću u Paragama, Dajana Karnovića za kuću u Viziću, a Aleksandra Behtler i Aleksandar Jovanović nabaviće kuću u Paragama. U ime opštine Bačka Palanka potpisivanju ugovora prisustvovao je član opštinskog veća Mita Lačanski.

U poslednje četiri godine je na teritoriji opštine Bačka Palanka ukupno 164 porodice i pojedinca obezbedilo kuću s okućnicom preko konkursa Ministarstva za brigu o selu.

– Kupovina kuće s okućnicom predstavlja prekretnicu u životu za mnoge mlade ljude. Bačka Palanka je prepoznala značaj ovog programa i aktivno učestvujemo u njemu s ciljem da osnažimo mlade iz naše opštine i pomognemo im da reše najvažnije životno pitanje. Ujedno, na taj način osnažujemo naša sela – rekao je Lačanski.

Pravo učešća na konkursu za kupovinu kuća s okućnicom imaju mladi do 45 godina starosti, bilo da su bračni i vanbračni parovi ili pojedinci.

Prema propozicijama Konkursa, lokalne samouprave imaju obavezu da procene vrednosti nekretnina, garantuju valjanost podataka u konkursnoj dokumentaciji, i uplaćuju sredstva na račun prodavca seoske kuće i okućnice.

Novi vlasnici se obavezuju da deset godina ne mogu otuđiti, izdati u zakup ili ukloniti nekretninu. Troškove osiguranja snose sami, a tokom desetogodišnjeg perioda kuća ne može biti predmet zaloge ili hipoteke.