Lokalne samoupraverazvijaju, usvajaju i realizuju lokalne strategije i godišnje planove za bezbednost saobraćaja na svojim teritorijama, u skladu sa uputstvima i prioritetima prepoznatim u okviru Nacionalne strategije i Akcionog plana za bezbednost saobraćaja.

U saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja  Savet za bezbednost saobraćaja opštine Bačka Palanka organizovao je prvog dana leta trening bezbedne vožnje za motocikliste.

Prema statistici Saveta za bezbednost saobraćaja na teritoriji bačkopalanačke opštine od 2018. do 2022. godine u saobraćajnim nezgodama povređeno je 40 vozača motocikla i mopeda, a na svu sreću poginulih lica nije bilo.

Organizovanje ovakvih treninga u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja mnogo pomaže iskusnim i manje iskusnim vozačima.

Motociklisti imaju preko 50 puta veću verovatnoću da dožive saobraćajnu nezgodu u odnosu na ostale učesnike u saobraćaju,  navodi se u istraživanju koje je objavila Agencija za bezbednost saobraćaja. Zajedno sa pešacima  motociklisti predstavljaju najugroženiju kategoriju učesnika u saobraćaju. 

 Vozači svih vozila ne samo motocikla i mopeda  treba da doprinesu smanjenju rizika i sopstvenoj bezbednosti, a jedan od načina jesu i   treninzi kakav je danas bio u Bačkoj Palanci, a kom je prisustvovalo 15 motociklista.