Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici, kojoj je predsedavao potpredsednik Vladimir Galić, prihvatila informacije o realizaciji nekoliko projekata prekogranične saradnje koje AP Vojvodina realizuje sa partnerima iz regiona.

Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine partner je na prekograničnom projektu u tretmanu otpadnih voda duž reke Tise – “Wastewater treatment cross-border cooperation by Tisa river”, koji se realizuje u saradnji sa Potiskim vodovodom iz Horgoša i vodećim partnerom iz Mađarske Algyő Nagyközség Önkormányzata.

Zajednički projekat se odnosi na zaštitu reke Tise, smanjenje zagađenja životne sredine i sprečavanje da otpadne vode dospeju u tlo, a obuhvata Alđe, Segedin, Horgoš, Kanjižu i operativna područja nekoliko vodovoda duž reke Tise u Vojvodini do Torok Beča. Planirano je da projekat traje 24 meseca. Vrednost projekata je 876.898 evra, od čega je iz sredstava Evropske unije obezbeđeno 745.364 evra.

U okviru prvog poziva za podnošenje predloga projekata programa Intereg VI-a IPA Mađarska – Srbija 2021-2027, za finansiranje su odobreni i projekti u kojima je Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine projektni partner.

Reč je o projektima: “Jačanje organizacija u zaštiti od požara” – STOP FIRES, “Zajedničko prilagođavanje i mere ublažavanja klimatskih promena podržavanjem integrisanog upravljanja vodama na reci Tisi” – ADAPTisa i “Smanjenje zagađenja voda mikroplastikom u prekograničnom području” – MICROPLASTICS.

Početak implementacije projekta “Jačanje organizacija u zaštiti od požara” planiran je za 1. juli ove godine, a završetak se očekuje 30. juna 2026. godine. Ukupan budžet projekta iznosi 1,6 miliona evra.

Vodeći partner je JP “Vojvodinašume”, Petrovaradin (Srbija), a partneri su Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, Sektor za vanredne situacije (Srbija), KEFAG privatno društvo sa ograničenom odgovornošću za šumarstvo i drvnu industriju Kiškunšaga (Mađarska) i Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.

Implementacija projekta ADAPTisa počela je u maju ove godine. Ukupan budžet projekta iznosi 1,4 miliona evra, od čega je 85 odsto iznosa iz donacija EU.

Vodeći partner na projektu je Fakultet tehničkih nauka Novi Sad, a partneri na projektu su: Univerzitet u Segedinu, Uprava za vodoprivredu za područje Donja Tisa – ATIVIZIG, Javno vodoprivredno preduzeće “Vode Vojvodine” i Fond “Evropski poslovi” APV.

U julu ove godine počinje implementacija projekta MIKROPLASTIKA, čiji je ukupni budžet 1,3 miliona evra, od čega je 85 odsto iz donacija Evropske unije.

Vodeći partner je Institut za javno zdravlje Vojvodine, a partneri na projektu su: Zavod za javno zdravlje Sombor, Univerzitet, Nacionalna javna služba iz Budimpešte (sedište Baja) i Fond “Evropski poslovi” APV.

U okviru prvog poziva za podnošenje predloga projekata na Intereg programu za Jadransko-jonski region – IPA ADRION 2021-2027 odobren je za finansiranje i projekat “Unapređenje modernizacije, zelenih inovacija i tranzicije MSP ka održivosti putem transnacionalne saradnje, prakse i alata” – GREENSMES.

Početak implementacije projekta GREENSMES planiran je u julu 2024. godine. Ukupan budžet projekta iznosi 1,5 miliona evra, od čega se 85 odsto finasira iz sredstava Evropske unije.

Vodeći partner je Naučno-tehnološki park TEHNOPOLIS – Italija, a partneri na projektu su: Centar za poslovni i kulturni razvoj KEPA – Grčka, RRA Zeleni Kras d.o.o. – Slovenija, Agencija za ruralni razvoj Zadarske Županije – Hrvatska, Gradska razvojna agencija Banja Luka – Bosna i Hercegovina, Fond „Evropski poslovi“ APV – Srbija, Albanski razvojni fond – Albanija, Nacionalni centar za razvoj inovacija i preduzetničkog učenja Skoplje – Makedonija, Opština Herceg Novi – Crna Gora, TIM-Zajedno svi postižu više centar – Albanija.