U toku ove školske godine, učenici i  nastavnici – mentori TŠ „9. maj“ , bili su veoma vredni i uspešni. Iza njih je  8 republičkih takmičenja, na kojima  učenici ove škole uspešno demonstrirali svoja znanja i veštine. Na tim takmičenjima, oni su pored škole, predstavljali i našu opštinu.

U decembru su se takmičili u informatičkom i računarskom načinu razmišljanja na takmičenju „Dabar“ koje je održano Kruševcu. Predstavljali su nas učenik Milovan Velemir  i mentori Jelena Bursać i Dušan Panić.

U martu su učenici  Tara Kovačević, Ljiljana Velemir, Veljko Borković i Aleksa Šugić učestvovali na takmičenju iz multimedije koje je održano u Beogradu. Njihove mentorke bile su nastavnice Vanja Ivanović i Ivana Mitić. Ovo takmičenje je imao i revijalni deo – izrada filmova na temu „Moja generacija“, gde smo osvojili 3. mesto. U izradi filma učestvovali su učenici: Kristina Tomić, Danilo Janjić, Nikola Cesnak, Nemanja Zolarek, Jovan Knežević, Đorđe Crnjak, Milovan Velemir i Stevan Knežević.

Film možete pogledati na jutjub kanalu https://www.youtube.com/@devetomajciBP.

April je obeležio uspeh učenika Save Pilipovića, koji je osvojio 3. mesto na republičkom takmičenju iz engleskog jezika, održanom u Beogradu. Mentorka mu u je bila Tatjana Božović. Pored Save, na tom takmičenju učestvovao je i učenik prvog razreda Dušan Matić koji je zauzeo 5. mesto, a njegova mentorka je bila Jelena Kajari.

 Pored nadmetanja iz engleskog jezika, u aprilu su  učenici uzeli učešća i u takmičenju iz programiranja pod nazivom „Petlja“. Učenik Ivan Madić se, nakon što  je upešno prošao dva kruga onlajn kvalifikacija (u novembaru i decembru)  plasirao na okružni nivo takmičenja koji je održan u Novom  Sadu, a zatim i na republičko takmičenje koje je ove godine održano u Kragujevcu. Uz njega je sve vreme bila mentorka, Svetlana Erceg.

Učenik prvog razreda, Jovan Knežević, je učestvovao na takmičenju iz fizike koje je održano u Beogradu i postigao zapažen rezultat. I on i njegova mentorka, Ana Nikolašević, kažu da će sledeće godine biti još bolji.

 U maju se učenik prvog razreda Stefan Bjeloš nadmetao na republičkom nivou iz statike u Pirotu. Njegov mentor je bio Uroš Đorđević.

Potom su se nizala republička takmičenja iz zavarivanja i programiranja. U Smederevskoj Palanci, učenici Žarko Vasiljev i David Novaković nisu imali nimalo lak zadatak, morali su da pokažu koliko su vešti u zavarivanju. Njihovi mentori su bili Svjetlana Brdak Šušnica, Momir Blagojević i Duško Nikitović.

Na takmičenju iz programiranja, održanom u Beogradu,  školu su predstavljali učenici trećeg razreda, Stevan Knežević i Lazar Komarčević, sa mentorom Slavujem Milićem i Sava Pilipović, učenik drugog razreda čija je mentorka bila Svetlana Erceg. Na ovom takmičenju učestovalo je 85 vrsnih programera i cele Srbije.

Pored takmičenja, škola je u decembru organizovala svečanost povodom stogodišnjice  elektrifikacije Bačke Palanke“. U okviru ove svečanosti, organizovali smo i takmičenje u izradi kratkog filma i digitalne fotografije, u kom su učestvovali i učenici osnovnih škola u našoj opštni.

U aprilu su bili domaćini okružnog takmičenja iz robotike. Osim toga, učestvovali su i na brojnim manifestacijama koje su organizovane na nivou naše opštine.

Ova školska godina će za manje od mesec dana biti iza nas – vreme je da se  učenici malo odmore, kako bi u sledećoj, ako ne ponovili, onda i nadmašili uspehe koje su imali i popeli se još jedan korak na lestvici znanja i veština.