Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa bačkog gospodina dr Irineja, u organizaciji Crkvene opštine u Bačkoj Palanci i Službe za poklonička putovanja Eparhije bačke „Svetinjama u pohodeˮ, u periodu od 17. do 20. maja 2024. godine, članovi Crkvenog hora „Sveti Jovan Krstiteljˮ iz Bačke Palanke su posetili svetinje Eparhije vranjske i svetinje Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske Arhiepiskopije.

Predvođeni protojerejem Predragom Milutinom, predsednikom Crkvenog hora, i Snežanom Žujić, dirigentom, članovi Crkvenog hora u petak ujutro, 17. maja, stigli su u manastir Svetog Prohora Pčinjskog, gde su pojali na svetoj Liturgiji. U nastavku putovanja posetili su manastir Staro Nagoričano u blizini Kumanova. U subotu, 18. maja, posetili su čuvene hramove u Ohridu i okolini: Svete Sofije, Presvete Bogorodice Perivlepte, Svetog Klimenta (Pantelejmona), Svetog Jovana – Kaneo i manastir Svetog Nauma Ohridskog. U nedelju, 19. maja, članovi hora su posetili čuveni Bigorski manastir gde su prisustvovali svetoj Liturgiji, a potom su bili na prijemu kod Episkopa antaniskog g. Partenija, nastojatelja Bigorskog manastira, koji je za članove hora priredio ručak. Na kraju putovanja, učinjena je i kraća poseta Skoplju.

Pokloničko putovanje je realizovano u sklopu završnice obeležavanja jubileja Crkvenog hora „Sveti Jovan Krstitelj“ – tridesetogodišnjice postojanja i pojanja u bačkopalančkim hramovima. Članovi hora su posetu navedenim svetinjama doživeli kao podstrek za nova pregnuća na polju negovanja crkvene muzike.

 

Izvor i foto: eparhijabacka.info