Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Bogojavljenje – praznik ustanovljen u spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Jedan je od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Tradicionalno se na ovaj dan pliva za Časni krst.

Bogojavljenje, predstavlja jedan od najvažnijih pravoslavnih hrišćanskih praznika, obeležava se danas 19. januara posebnim običajima i ceremonijama.

Jedan od ključnih običaja tokom Bogojavljenja je osvećenje vode. Na taj dan, sveštenici pravoslavne crkve izlaze na reke, jezera ili mora i obavljaju poseban obred osvećenja vode. Vernici dolaze da se umiju u toj osvećenoj vodi, verujući da to donosi blagoslov i čisti dušu od greha. Takođe, mnogi vernici nose boce sa sobom kako bi ponesli osvećenu vodu kući, verujući da će im doneti sreću i zaštitu.

Još jedan značajan običaj je bogosluženje koje se održava u crkvama tokom Bogojavljenja. Liturgija je posebno svečana, a vernici dolaze da zajedno slave ovaj sveti dan. Tokom službe, sveštenik blagosilja vodu unutar crkve, simbolišući čin krštenja Hristovog.

Još jedna tradicija koja se često vezuje za Bogojavljenje je plivanje za Časni krst. U mnogim mestima, posebno pored reka i jezera, organizuje se takmičenje u plivanju gde muškarci svih uzrasta pokušavaju da uhvate Časni krst koji sveštenik baca u vodu. Veruje se da osoba koja prva dohvati krst donosi sreću sebi i svojoj porodici tokom cele godine.

Bogojavljenje je i dan kada vernici obavljaju posebne obrede u svojim domovima. Mnogi porodični običaji uključuju molitve, paljenje sveća i zajedničke obroke. Ovaj praznik se doživljava kao vreme okupljanja porodice i zajednice, te deljenja radosti i blagoslova.

Bogojavljenje je praznik koji slavi važan trenutak u hrišćanskoj tradiciji, a pravoslavni vernici ga proživljavaju kroz različite običaje koji simbolizuju duhovno pročišćenje, blagoslov i zajedništvo.