Za 2024. godinu obezbeđeno je dovoljno energenata za građane i privredu, a cilj je da se osiguraju alternativni izvori snabdevanja pogotovo za gas i naftu od kojih je Srbija uvozno zavisna, poručuju iz Ministarstva energetike. Navode, takođe, da u ovoj godini nisu planirana nova poskupljenja struje i gasa, čije cene su u više navrata podizane u prethodnoj godini.

Nakon tri povećanja cena struje i gasa u 2023. godini, novih poskupljenja ovih enregenata neće biti, što je potvrđeno i kroz aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, kazala je ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović. Prema njenim rečima, zalihe energenata su obezbeđene u dovoljnoj meri.

Ministarka je istakla da postoji velika potreba za investicijama u svim energetskim sektorima, od proizvodnje električne energije do novih skladišta gasa i gradnje novih interkonekcija. Najavila je i da će država nastaviti sa reformama i osnaživanjem Elektroprivrede Srbije.

Ministarka je ocenila da nakon promene pravne forme statusa preduzeća, sledi smanjenje troškova u EPS-u kroz operativno i finansijsko restrukturiranje, uz održavanje likvidnosti na zadovoljavajućem nivou. Ustvrdila je i da EPS ostaje u državnom vlasništvu i da u Vladi nikad nije planirana njegova privatizacija.

 

Izvor: RTV