Klubovi za stara i odrasla invalidna lica jedan su od oblika vaninstitucionalne zaštite starih i odraslih lica u stanju socijalne potrebe, Gerontološkog centra Bačka Palanka. Ovi klubovi su niz godina aktivni u Pivnicama, Tovariševu, Čelarevu, Novoj Gajdobri, Mladenovu. Cilj im je pružanje usluga socijalnog rada svim svojim članovima, zadovoljavanje njihovih svakodnevnih socijalnih potreba, organizovanje obrazovnih, kulturno-umetničkih, zabavnih, rahabilitacionih i rakreativnih aktivnosti.

Klub za stara lica u Pivnicama počeo je sa radom 2006. godine, u prostorijama Narodne biblioteke mesne zajednice. Kasnije je preseljen i sada radi u kući ustupljenoj na korišćenje, a koja je vlasništvo meštanina koji živi i radi u inostranstvu. Ovaj klub je vrlo aktivan i najbrojniji je po članstvu. Poseban ponos ovog kluba je ETNO-kutak, koji je otvoren za posete i meštana i drugih zainteresovanih .

 

Klub za stare Gerontološkog centra Bačka Palanka u prostorijama Mesne zajednice Tovariševo najstarije meštane okuplja od 2008.godine. Godišnji program rada Kluba obuhvata interesovanja članova , raznovrsna predavanja, učestvovanje na raznim manifestacijama i stalnu saradnju sa organizacijama i društvima koja doprinose poboljšanju kvaliteta života svih meštana, pa i starih.

Klub u Čelarevu je osnovan 2011. godine, članovi se okupljaju u mesnom Domu kulture, gde organizuju druženja, planiraju pružanje pomoći meštanima kojima je ona neophodna, obavljaju druge aktivnosti.

Klub za stara lica Gerontološkog centra Bačka Palanka u Novoj Gajdobri ,, Zlatna nit“ osnovan je 2013. godine, i okupljanje, socijalizaciju i aktiviranje starih meštana organizuje uspešno s ciljem da bude još bolje.

Klub za stara lica u Mladenovu osnovan je 2015. godine radi u prostorijama mesne zajednice, vrlo je aktivan i svake godine broj članova se povećava.

U periodu pandemije korone, klubovi za stara lica Gerontološkog centra Bačka Palanka ograničili su svoj rad na najneophodnije, trudeći se da doprinesu rešavanju tada aktuelnih problema najstarijih, a njihov rad se potom intenzivira. Članovi klubova se okupljaju bar jednom nedeljno i kroz aktivnosti poboljšavaju kvalitet svog života.

U toku protekle nedelje ove aktivne klubove za stara lica u selima naše opštine obilazili su rukovodilac Službe pomoći u kući Gerontološkog centra Bačka Palanka i njegovi saradnici, kao i saradnici iz Crvenog krsta Bačka Palanka. Ovom prilikom prosledili su neophodno za njihov nesmetani rad , a za sve zainteresovane organizovali su akcije merenja krvnog pritiska i šećera u krvi. Razgovaralo se o radu Klubova, poboljšanju njihove uloge u životu najstarijih meštana, planovima, razvijanju saradnje i druženja sa srodnim organizacijama u bačkopalanačkoj i drugim sredinama.

Vaninstitucionalni oblik zaštite i pomoći najstarijim sugrađanima veoma je značajan za njihov što duži ostanak u domu i krugu porodice, naglašavaju zaposleni u Gerontološkom centru Bačka Palanka. Zato se posebno ceni i pohvaljuje nesebičan rad i zalaganje svih domaćica u klubovima za stare u seoskim mesnim zajednicama, i ističe važnost razvoja postojeće dobre komunikacije sa Gerontološkim centrom Bačka Palanka.