Foto: Ilustracija

Svetski dan kontracepcije se obeležava svake godine 26. septembra.

Kampanja je pokrenuta 2007. godine na globalnom nivou, sa ciljem da se istakne važnost upotrebe različitih metoda kontracepcije i odgovornog seksualnog ponašanja.

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana kontracepcije, „Moć opcija“, osvetljava ključnu ulogu koju izbor kontracepcije igra u osnaživanju pojedinaca da preuzmu kontrolu nad svojim reproduktivnim zdravljem.

Planiranje porodice omogućava pojedincima i parovima da planiraju i ostvare željeni broj dece i da planiraju vreme njihovog rađanja i razmak između porođaja.

Pravo na seksualno i reproduktivno zdravlje predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava, koje podrazumeva da je ljudima omogućeno da ostvaruju bezbedne seksualne odnose na zadovoljstvo oba partnera, da ne doživljavaju prinudu i nasilje i da ne strahuju od seksualno prenosivih infekcija i neželjene trudnoće.

Pristup različitim metodama kontracepcije osigurava da ljudi mogu da izaberu ono što im najbolje odgovara, uzimajući u obzir faktore kao što su način života, zdravstveno stanje i budući planovi.

Savremene metode kontracepcije obuhvataju kombinovanu hormonsku kontracepciju, progestagensku hormonsku kontracepciju, intrauterinu kontracepciju, barijernu kontracepciju, spermicide, voljnu sterilizaciju žene i muškarca i hitnu kontracepciju.

Tradicionalni metodi kontracepcije su: apstinencija, metodi zasnovani na određivanju perioda tzv. plodnih dana, metod prekinutog snošaja i metod laktacione amenoreje.

Stanovništvo u Republici Srbiji pretežno primenjuje tradicionalne metode kontracepcije, a zbog njihove nedovoljne efikasnosti često se suočava sa neželjenom trudnoćom i pribegava indukovanom abortusu.

Prema rezultatima poslednjeg Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije, dve petine žena uzrasta od 15 do 49 godina (40,4%) koje su bile seksualno aktivne u posmatranom periodu koristila je neko od savremenih metoda kontracepcije. Savremene metode kontracepcije su značajno manje koristile žene sa nižim obrazovanjem i žene iz najsiromašnijih domaćinstava.

Prema rezultatima poslednjeg Istraživanja ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Republici Srbiji, nešto manje od dve trećine učenika I razreda srednje škole koji su stupili u seksualne odnose je koristilo (64,5%) kondom, dok je 13,2% kao metod zaštite prilikom poslednjeg odnosa koristilo pilule za kontracepciju.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” sa mrežom instituta/zavoda za javno zdravlje obeležava 26. septembar – Svetski dan kontracepcije organizovanjem različitih edukativno-promotivnih aktivnosti sa ciljem promocije značaja očuvanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja i mogućnosti korišćenja dostupnih savremenih metoda kontracepcije.

U Domu zdravlja “Dr Mladen Stojanović” u Bačkoj Palanci, aktivnosti povodom obeležavanja Svetskog dana kontracepcije su individualne i u vidu malih grupa u Odeljenju za zdravstvenu zaštitu žena a sprovode ih oba ginekologa koji rade u ovom Odeljenju.