Za stanovnike severne Zemljine polulopte jesen počinje u subotu, 23. septembra 2023, u osam sati i 50 minuta, saopštilo je Astronomsko društvo „Ruđer Bošković” iz Beograda, prenosi Beta.

To znači da će u subotu ujutru Sunce biti u ravni Zemljinog ekvatora, odnosno prelazi sa severne na južnu nebesku poluloptu, tako da u isto vreme za stanovnike južne Zemljine polulopte počinje proleće.

Jesen će trajati do 22. decembra do 4.27 časova, kada počinje zima.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Milica Đorđević rekla je Srni da, za sada, još nema nagoveštaja prave kišne, tmurne jeseni, nego će u narednih mesec dana biti toplije od proseka.
Ona je istakla da vremenska prognoza za sada nagoveštava da će prvi dan jeseni biti dosta toplije od proseka.
Prema njenim rečima, prvi jesenji dani, subota i nedelja, kada jesen nastupa kalendarski, doći do promene vremena, uz nešto intenzivnije padavine, pogotovo u subotu posle podne i uveče kada će doći i do pada temperature.

“To neće dugo trajati, početkom naredne sedmice očekuje se da će se vreme prolepšati i narednih mesec dana ne očekujemo značajnije pogoršanje. Biće toplije od proseka i uglavnom sa manjom količinom padavina od proseka”, navela je Đorđevićeva.

 

 

Izvor: atvbl.rs