Foto: Ilustracija

Izbegavanje komaraca na prirodan način može biti veoma korisno. Evo nekoliko saveta kako se zaštititi:

1. **Citronela ulje**: Koristite citronela ulje kao prirodan repelent. Možete ga naneti na kožu ili razblažiti sa baznim uljem i naneti na odeću.

2. **Bazga**: Napravite losion od bazge ili koristite bazgine cvetove u okolini. Ova biljka ima prirodna svojstva koja odbijaju komarce.

3. **Eterična ulja**: Ulja poput lavande, eukaliptusa i nane mogu da pomognu u odbijanju komaraca. Dodajte nekoliko kapi u bazno ulje i nanesite na kožu.

4. **Odeća**: Nosite svetlu odeću dugih rukava i nogavica kako biste smanjili izloženost komarcima.

5. **Zasenčenje i ventilacija**: Komarci vole vlažne i tamne prostorije. Održavajte dobru ventilaciju i koristite mreže protiv komaraca na prozorima i vratima.

6. **Biljke**: Posadite biljke kao što su lavanda, bosiljak, ruzmarin i matičnjak oko doma. Njihov miris može odbiti komarce.

7. **Izbegavanje stajaće vode**: Komarci se razmnožavaju u stajaćoj vodi. Redovno praznite posude sa vodom i držite ih pokrivenim.

8. **Smanjite mirise**: Jak miris sapuna, parfema i dezodoransa može privući komarce. Koristite blage mirise i izbegavajte prekomernu upotrebu.

9. **Izbegavajte aktivnosti u sumrak i zoru**: Komarci su najaktivniji u ovim periodima. Ako je moguće, izbegavajte boravak napolju u tim trenucima.

10. **Zaštitne mreže**: Koristite mreže protiv komaraca na krevetu kako biste se zaštitili tokom noći.

 

Pokušajte kombinovati ove savete kako biste maksimalno smanjili izloženost komarcima na prirodan način.