Evo recepta za lagani letnji desert – “Torta od jogurta i voća”:

Sastojci:

Za koru:
– 200 g mlevenog keksa (po izboru)
– 80 g rastopljenog maslaca

Za fil:
– 500 g grčkog jogurta
– 200 ml slatke pavlake
– 1/2 šolje šećera (po ukusu)
– 1 kašičica vanilin šećera (opciono)
– Sveže voće po izboru (npr. jagode, borovnice, kivi, breskve)

Uputstvo:

1. Priprema kore: Pomešajte mleveni keks i rastopljeni maslac. Smesu utisnite na dno kalupa za tortu (prečnika 20-24 cm) i dobro je poravnajte. Stavite kalup u frižider dok pripremate fil.

2. Priprema fila: U većoj posudi, pomešajte grčki jogurt, slatku pavlaku, šećer i vanilin šećer. Dobro promešajte dok se sastojci sjedine.

3. Sipajte pripremljeni fil preko ohlađene kore u kalupu za tortu. Poravnajte površinu filom.

4. Preko fila, poređajte iseckano sveže voće po izboru. Možete praviti raznobojne slojeve voća ili ga rasporediti ravnomerno preko cele površine.

5. Stavite tortu u frižider i ostavite je da se hladi najmanje 3-4 sata (ili idealno preko noći) kako bi se fil stegao.

6. Pre posluživanja, pažljivo izvadite tortu iz kalupa i secite je na komade.

7. Poslužite kao osvežavajući i lagani letnji desert.

Ova torta od jogurta i voća je sveža, ukusna i idealna za tople letnje dane. Voće daje prirodnu slatkoću, a grčki jogurt i pavlaka dodaju kremastu teksturu. Uživajte u ovom osvežavajućem letnjem posluženju!