Na Javni konkurs opštine Bačka Palanka za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture ove godine prijavilo se 65 udruženja i organizacija. Javni poziv je objavljen na interent stranici opštine Bačka Palanka 14. januara 2023 godine, a predviđeni zakonski rok za podnošenje prijave je bio 15 dana.

Svim udruženjima koja su ove godine u zakonski predviđenom roku podneli prijave, sredstva su i odobrena.

Ove godine, Udruženje Festival ekološkog pozorišta za decu , konkursnu dokumentaciju za sufunansiranje projekata opštine Bačka Palanka iz oblasti kulture, nije predalo.

„Ono što ja moram da kažem jeste da lokalna samouprava svake godine raspisuje Konkurs iz oblasti dodela sredstava za kulturu i na koji imaju prava da učestvuju svi subjekti, udruženja građana, neformalne grupe, pojedinci i neka pozorišta da učestvuju za dodelu sredstava koje finansira i sufinansira opština.

Opština je raspisala konkurs 15.januara i 15 dana po isteku roka, dakle 65 društava je konkurisalo za dodelu sredstava.

Ove godine Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade nije konkurisao i to je prosto činjenica. Opština kada već finansira neka udruženja, festivale ili nešto što je iz oblasti kulture nema osnova da na drugi način finansira.

Meni je žao što se to dogodilo, ali rok je prošao i prosto se tako desilo da Festival ekološkog pozorišta nije podneo konkursnu dokumentaciju za finansiranje. Sa druge strane lokalna samouprava preko Kulturnog centra pomaže ovaj festival.

U prostorijama bioskopa gde će se održavati pozorišne predstave za decu kao i radionice u muzeju grada. Na taj način pomažemo.

Finansiranje samo po sebi je eto možda greškom ili nestizanjem nekih ljudi iz Festivala ekološkog pozorišta izostalo. To je suština, “ izjavio je predsednik Komisije za dodelu sredstava za projekte iz oblasti kulture Nenad Erečković.