U Gerontološkom centru Bačka Palanka stalne su akcije uređenja stambenog i dvorišnog prostora, kao i održavanje zelenih površina oko zgrade Ustanove.

Korisnici usluga ovog Gerontološkog centra, koji su zainteresovani i koji su fizički u mogućnosti, ove aktivnosti obavljaju uz svoje terapeute, u okviru organizovane radne terapije. Njima se pridružuju i drugi zaposleni u ovoj Ustanovi.

Ovih letnjih dana šišaju se travnjaci, uređuju staze i cvetne leje. Alat je tu, kosilica, trimer, metle, baštenske makaze… Najvažnija je dobra volja za rad, a kada su aktivni i raspoloženje naših najstarijih sugrađana je bolje. Dok ne upeče sunce , pred ručak, svaka pauza u ovom poslu može biti uživanje. Nastaju tada novi predlozi, ideje kako ulepšati prostor ovog specifičnog kolektiva korisnika usluga Centra i zaposlenih, kako bi svaki dan ovde bio prijatniji i lakše se podnosile i najavljene letnje vrućine.

Kako je planirano, na redu je vraćanje u funkciju Kino-sale Gerontološkog centra.U prethodnom periodu, u vreme pandemije, umesto za pozorišne predstave i priredbe svih vrsta , ovaj prostor bio je podređen drugim potrebama korisnika. Uređenje Kino-sale će ponovo biti u službi društvenog, kulturno-zabavnog života korisnika.

U ustanovama socijalne zaštite, neophodna je stalna edukacija stručnog osoblja .Tako su 5. jula, predstavnici Gerontološkog centra Bačka Palanka- Milica Bokan,socijalna radnica i Biljana Pejović, radni terapeut, prisustvovale Tribini „Međusektorska saradnja u slučajevima vršnjačkog nasilja„ .Tribinu je organizovao Centar za socijalni rad Bačka Palanka. Posle uvodne reči direktorke Centra za socijalni rad Bačka Palanka Branke Dujović, o delokrugu rada ovog Centra u slučajevima vršnjačkog nasilja,govorili su : diplomirani pravnik Smiljana Vuletić, diplomirani psiholog Mirjana Đilas, diplomirani pedagog Jasna Bonačić i diplomirani psiholog Tatjana Dakić.

Učesnici Tribine bili su i direktori centara za socijalni rad Novog Sada, Bača, Stare Pazove,predstavnica Pokrajinskog zaštitnika građana-ombudsmana i predstavnica Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje, demografiju i socijalnu politiku, predstavnica Zavoda socijalne zaštite Vojvodine, koji su dali aktivno učešće u Tribini. Sve osnovne i srednje škole Bačke Palanka bile su povane na Tribinu, ali se pozivu odazvala samo Biljana Radović psiholog bačkopalanačke Gimnazije.

U sistemu socijalne zaštite vršnjačko nasilje među maloletnicima je aktuelna tema, pa je svaki korak u rešavanju problema značajan, a saradnja svih institucija u sistemu socijalne zaštite je najvažnija, kaže Milica Bokan. Dodaje da je Tribina bila značajna za predstavnice Gerontološkog centra Bačka Palanka i zbog edukacije, ali i zbog susreta sa kolegama iz drugih relevantnih institucija Bačke Palanke i drugih sredina, posebno ističući susret sa kolegama iz Zavoda socijalne zaštite Vojvodine. Milica Bokan i Biljana Pejović kažu da se trude da prate dešavanja u širokoj oblasti socijalne zaštite, zbog svoje informisanosti i usavršavanja u radu.