Foto: portalmladi.com

Nacionalni dan nauke se u Srbiji obeležava na datum rođenja našeg najvećeg naučnika – Nikole Tesle. Sećanje na velikana nas stalno podseća na značaj razvoja nauke kao najveće investicije u budućnost jedne zemlje.

Nauka i inovacije su ključni činilac ekonomskog i društvenog napretka svakog društva što su prepoznale i Ujedinjene nacije, pa je upravo nauka jedan od ključnih Ciljeva održivog razvoja propisanih od strane UN.

Razvoj nauke i inovacija je utkan u gotovo sve Ciljeve održivog razvoja UN, poput Cilja ostvarivanja kvalitetnog obrazovanja, dostupne i obnovljive energije, industrije, inovacije i infrastrukture, održivih gradova i zajednica…

Jedan od najboljih primera na koji način može da se ulaže u  razvoj i popularizaciju nauke, kao i primenu naučnih rešenja, jeste izgradnja naučno-tehnoloških parkova. Vlada Srbije ulaže značajna sredstva u ovu oblast, pa do sada u našoj zemlji imamo čak četiri naučno-tehnološka parka – u Beogradu, Novom Sadu, Čačku i Nišu.

Naučno-tehnološki parkovi pružaju infrastrukturnu podršku inovacionoj delatnosti, i omogućavaju primenu novih tehnologija, stvaranje i plasman novih proizvoda i usluga na tržištu u cilju ubrzanog tehnološkog razvoja zemlje.

Na današnji dan, pre 167 godina, rođen je jedan od najvećih i najuticajnijih naučnika u istoriji – Nikola Tesla. Zahvaljujući  njegovim istraživanjima i izumima nastali su moderni sistemi radiokomunikacija, televizije, robotike i daljinskog upravljanja.

Muzej Nikole Tesle – jedinstvena instituciju kod nas i u svetu

Danas se u muzeju nalazi obimna kolekcija predmeta, dokumenata i eksponata, revolucionarni izumi i naučna otkrića koji prikazuju život i rad Tesle.

Svi posetioci muzeja imaju priliku da istraže Teslinu biografiju, kao i da nauče više o njegovim pronalascima kao što su indukcioni motor, visokofrekventna struja i bežični prenos energije.
Zgrada muzeja proglašena je za spomenik kulture 1987. godine, a danas se u njoj čuva:
• Preko 160.000 originalnih dokumenata
• Preko 2000 knjiga i časopisa
• Preko 1200 istorijsko-tehničkih eksponata
• Preko 1500 fotografija i staklenih fotoploča originalnih tehničkih
• Preko 1000 planova i crteža

Takođe, bitno je naglasiti da je 2023. godina, od strane Ministarstva spoljnih poslova Srbije, proglašena za “Teslinu godinu, Teslinog naroda”, sa upečatljivom porukom koja je sadržana u sloganu ove strateške kampanje: “Tesla – Energija mira”.
Činjenica je da genijalnost i inovacije Nikole Tesle traju i nadmašuju vreme u kom je živeo, dok će njegov naučni rad ostati večita inspiracija za buduće generacije.

 

Izvor: vojvodinauzivo.rs/ novosti.rs