U Galeriji Narodne biblioteke „ Veljko Petrović“ u četvrtak, 06. jula 2023. u 19 časova biće održana promocija knjige „Odrođeni književnik“ prof. dr Zorana Avramovića.

Zoran Avramović, jedan je od naših najuglednijih sociologa kulture. Diplomirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, dok je doktorsku disertaciju odbranio na Filološkom fakultetu takođe u Beogradu.

Objavio je dvadeset knjiga i preko šezdeset naučnih i stručnih radova u časopisima, zbornicima i knjigama, kao i preko stotinudevedeset radova različitog žanra.

Prof. dr Zoran Avramović živi i radi u Beogradu. Redovni je profesor za oblast socioloških i filozofskih predmeta, biran 2007. na Fakultetu za kulturu i medije, a prethodno je radio na Institutu za pedagoška istraživanja. Kao istaknuti naučnik i univerzitetski profesor uvršten je u Srpsku enciklopediju (2010) u redakciji Srpske akademije nauka i umetnosti i Matice srpske.

Knjiga „Odrođeni književnik“, sistemskim i kritičkim pristupom analizira političke, ideološke i nacionalne stavove sedmorice savremenih srpskih pisaca (Mirka Kovača, Filipa Davida, Bore Ćosića, Vidosava Stevanovića, Dragana Velikića, Vuka Draškovića i Ljubomira Simovića)

O srpskom narodu i srpsko-jugoslovenskoj stvarnosti u periodu od 1990. do 2020. godine. Saglasno tome, autor je ukazao na to koliko je u njihovim stavovima o Srbima, skerlićevski rečeno, one misli koja je „ponosita, žedna slobode i nezavisnosti, a koliko zlobe, zavisti i svirepe mržnje, gorih spram boljih“.

Na promociji ove fantastične i nadasve poučne knjige, pored autora ove studije govoriće i Selimir Radulović-upravnik Biblioteke Matice srpske i filozof Dragoljub Kojčić.