Umesto zastarelih kotlarnica na ugalj i drva u dve škole i vrtiću u tri prigradska naselja u opštini Bačka Palanka biće ugrađene nove, najsavremenije, ekološke kotlarnice na biomasu. Kvalitetno i ekonomičnije grejanje imaće OŠ “Braća Novakov” u Silbašu, OŠ “Braća Novakov” u Paragama i vrtić pri školi “Aleksa Šantić” u Gajdobri. Radove vredne 9,1 miliona dinara, sa 7,2 miliona dinara finansira Ministarstvo za zaštitu životne sredine, a opština Bačka Palanka investira 1,9 miliona dinara.

– Reč je o vrlo značajnom projektu za našu opštinu. Deca u Paragama, Silbašu i Gajdobri imaće bolje i kvalitetnije grejanje. Ostvarićemo uštede u budžetu. A prelazak na gorivo od biomase, imaće pozitivne efekte i na zaštitu životne sredine. Ovaj projekat je nastavak naše dobre saradnje s Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Vladom Srbije, koje je u prethodnih osam godina finansiralo mnoge značajne projekte u našoj opštini – rekao je predsednik opštine Branislav Šušnica povodom potpisivanja ugovora.

 

 

 

Ugovorom je predviđeno da se kotlovi od 80 kilovata na drva i ugalj, koji su imali stepen iskorišćenja od svega 60 odsto, i koji nisu imali mogućnost regulacije rada, zamene modernim, automatizovanim kotlovima na pelet koji će imati stepen iskorišćenja 90 odsto.

Šušnica ističe da će uz unapređenje grejanja u objektima u Paragama, Gajdobri i Silbašu, opština ove godine investirati dodatnih 40,6 miliona dinara u završetak vrtića “Duga” od 1.800 kvadrata na Sinaju.

– U pitanju je treća, završna faza radova koja predviđa izgradnju parking prostora, pešačkih staza, kolskog ulaza, i izgradnju nedostajuće infrastrukture. Tender je u toku. Kad završimo treću fazu, u izgradnju i opremanje vrtića “Duga”, u kom je obezbeđen smeštaj za 200 mališana, ukupno biće investirano 248,6 miliona dinara – kaže Šušnica.

Takođe, za unapređenje energetske efikasnosti objekata opština Bačka Palanka je prošle i ove godine izdvojila 20 miliona dinara.

Prošle godine su novac za zamenu prozora, vrata, kotlova i fasada dobile 143 porodice s teritorije cele opštine.