Због високог садржаја витамина, минерала и угљених хидрата, протеина и масти, мед је да тако кажемо суперхрана. Можете га конумирати у припреми напитака, чајева, а довољно је и да дан започнете са једном кашчицом и чашом млаке воде.

Благотворно делује на организам

Мед одлично делује на процес варења, подстиче рад црева и нормализује столицу. Испитивања су показала да мед благотворно делује на желудачно-цревна обољења која су праћена повећањем желудачне киселине. Код чира, примера ради, доказано је да помаже зацељењу желудачне слузокоже, када мед треба узимати један и по до два часа пре јела, или три сата после оброка.

Садржи важне аминокиселине

Нутриционисти наглашавају да мед садржи важне аминокиселине неопходне у свакодневној исхрани. Од есенцијалних има тирозин, треонин, хистидин, лизин, цистин, валин и метионин, а од неесенцијалних глутаминску киселну, серин, аланин, пролин, аргинин, глицин. Поседује и минерале калцијум, фосфор, хлор, флуор, никл, гвожђе…
Захваљујући великом садржају простих шећера (воћних и грожђаних), витамина, минералних материја и др., мед је драгоцена,  природна, лако сварљива храна, која после уношења у организам, директно прелази у крвоток. Мед је врло погодна храна за децу и спортисте, старе и изнемогле, као и за све оне који се баве физичким или интелектуалним радом.
Мед има антибактеријско и антифунгицидно дејство. Таква својства меда, уз  његова хранљива и лековита својства, доприносе да је мед изванредна храна, да обнавља ткива, да уклања бол, да стимулише и побољшава рад срца, да уклања замор, да ублажава разне упале, да повећава отпорност организма, да делује умирујуће на нервни систем, да у многим случајевима тровања  има против отровно дејство, да регулише крвни притисак, да ублажава тегобе у случају обољења штитне жлезде хроничних и акутних обољења дисајних органа, да јача организам деце, изнемоглих и оболелих особа, да смањује старачке слабости, да поспешује опоравак од разних обољења јетре, бубрега, простате, нервног система, да јача умне и физичке способности, итд.

Мед одличан за зарастање рана

Мед се одавно користи као лек за зарастање рана. Он доводи до наглог повећања глутатиона у секрету ране што помаже зацељивању ране. Мед утиче да се појача довод крви и лимфе до ране, лимфа механички испира бактерије, а фагоцити (ћелије беле крвне лозе) их појачано убијају. Ово је нарочито важно знати  за ране чији је узрок  резистентан на класичну терапију. Чак, ако у ранама  и нема бактерија, мед спречава упале, подстиче обнављање ткива и процес зарастања рана је убрзан. Мртве ћелије које спречавају зарастање ране брже се одбацују. Завој се лакше скида, превијање је олакшано јер не повређује новостворени слој коже. Пошто има висок садржај сећера, мед оставља изазиваче бактерија без воде, па тако спречава њихово размножавање. Пчеле додају меду један ензим глукозу-оксидазу, што утиче да се стално ослобађају мале количине водоник пероксида који уништава бактерије. Научници су утврдили да и мале количине меда могу да убију бактерије.

Врсте меда код нас

Постоје бројне врсте меда, зависно од тога која биљка у њима преовладава.
Багремов је прозрачан, бледозелене до светложуте боје, ароматичан и пријатан, благог укуса и дуго не кристалише.
Ливадски потиче од више врста биљака и зато може много да се разликује по боји, мирису и укусу. Боја му је од жуте и светлоцрвене до тамножуте и црвене, а може да буде и тамнији.
Липов је светложут, специфичног, препознатљивог мириса и израженог оштрог укуса. Временом кристалише, крупнозрнасто.
Шумски мед је један од тамних врста меда, опорог укуса, али је због високог садрзаја минералних материја веома цењен. Показао се изузетно ефикасним за лецење анемије управо због великог садрзаја минералних материја. Приноси ове врсте меда су релативно оскудни, па је самим тим мање заступљен на трзисту.
Сунцокретов је један од најбогатијих поленом. Може да буде маслинастожуте до наранџасте боје. Кристалише за месец-два у ситне кристале, а ако се, потом, декристалише препознатљиве је црвенкасте боје.
Предност у односу на друге шећере

Предности меда у односу на друге врсти шећера су: брзо и лако се асимилује (у крв доспева након 20 минута од узимања), одмах задовољава потребу за енергијом и тако омогућава врло брз опоравак у случају умора и исцрпљености, делује умирујуће на организам, не надражује зидове органа за варење, мање оптерећује бубреге. Изузетно је добар за спортисте, који своје резерве енергије желе свакодневно да задрже на високом нивоу, лако се вари и не оптерећује желудац, задржава телесну масу, повећава издржљивост приликом напорних такмичења и тренинга.

 

 

Извор: Крстарица