Татјана Сеч- ресторан “Седло” Пивнице

Брачни пар Сеч власници су ресторана „Седло“ у Пивницама. Након неколико година проведених у Словачкој, одлучили су да се врате у своје родно место и започну приватан посао. Одлучили су се за угоститељство и отворили ресторан са традиционалном кухињом, опремљен са детаљима у етно стилу. Како је започео њихов приватан посао и одлука да се врате у Пивнице, Татјана нам је рекла:

Код мене је била та ситуација, само да се вратимо па како буде. Мислим кад човек има блиске пријатеље, родбину они га увек подрже. Прва реакција је била шта ћеш овде да радиш, како ћеш се снаћи а онда су рекли има хлеба за нас па ће бити и за вас. Ја сам уверена да човек који хоће да ради , да ће наћи посао, где има воље тамо се нађе и пут.

Човек не треба да тражи само препреке, ако хоће да ради наћи ће нешто. Значи прво је дошла та идеја, није било хајде да сазнамо па да радимо већ смо одлучили одмах да започнемо посао угоститеља. Мом мужу се одавно свиђала та идеја да отвори ресторан, ја сам га подржала. Имао је једног познаника који је исто радио тај посао, пошто супруг воли да кува, користио је сваки тренутак да буде код њега на пракси , да што више научи.“

Татјанин део посла је највише оријентисан на детаље , уређење ентеријера, и рад за компијутером, књиговотство. Њен супруг је опет више фокусиран на кухињу и комуникацију са гостима. Свако ради свој посао али се и допуњавају, проблеме решавају заједно , увек постоји договор и због тога су задовољни и успешни у свом послу. Њима посао представља велико задовољство али каже да је на почетку било веома тешко.

Много тога мора да се зна, како треба да буде уређен простор, рецимо веома је важно где стоји фрижидер. Објекат мора да буде оспособљен тако да одговара стандарду.“

 

На почетку су доста пратили и како други раде, али су се трудили да имају своје идеје, да гости буду очарани добром храном, укусом, изгледом, пријатном атмосфером. Да би одржали тај квалитет и задржали госте, морају стално да уче и нуде нешто ново. Некада наилазе на посебне захтеве гостију које се труде да испоштују.

Када је у питању гастрономска понуда у њиховом ресторану, Татјана каже:

Замислили смо да наша кухиња буде војвођанског типа, што се тиче понуда јела имамо велики избор али то се стално допуњава и мења од доручка преко куваних јела , главна јела и јела са роштиља . Трудимо се да одговоримо свим захтевима гостију, па тако имамо храну за вегетаријанце, што мислим да је нешто посебно и несвакидашње у ресторан који је у селу. Оно што посебно морам да нагласим јесте да у нашем ресторану постоје и традиционална јела из Словачке кухиње, што наши мештани јако воле. „

           

Татјана на крају каже да је врло задовољна, иако су тек на почетку све некако иде својим током. Имају велике планове и жељу да напредују али све до неке границе, јер сматрају да човек не треба да прелази свој лимит.

” У сваком случају никада нећемо одустати од свог циља”, закључује Татјана Сеч.

     

„Овај пројекат је суфинансиран из Буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.”

Tatjana Seč – reštaurácia „Sedlo“ v Pivnici

Manželia Sečovci sú majiteľmi reštaurácie „Sedlo“ v Pivnici. Po niekoľkých rokoch strávených na Slovensku sa rozhodli vrátiť do rodného mesta a rozbehnúť súkromné ​​podnikanie. Rozhodli sa pre stravovanie a otvorili reštauráciu s tradičnou kuchyňou, vybavenú detailmi v etnickom štýle. Keď sa začalo ich súkromné ​​podnikanie a rozhodnutie vrátiť sa do Pivnice, Tatjana nám povedala:

„Bola to tá situácia so mnou, vráťme sa späť, nech už je to čokoľvek. Myslím tým, keď má muž blízkych priateľov, príbuzných, vždy ho podporia. Prvá reakcia bola, čo tu budete robiť, ako to budete zvládať, a potom povedali, že pre nás je chlieb, takže bude aj pre vás. Som presvedčený, že človek, ktorý chce pracovať, si nájde prácu, kde je vôľa, tam je cesta.

Človek by nemal hľadať iba prekážky, ak chce pracovať, niečo nájde. Nápad bol teda na prvom mieste, nemuseli sme to zisťovať a pracovať, rozhodli sme sa okamžite začať podnikať v oblasti stravovania. Môj manžel sa už dávno páčil myšlienke otvorenia reštaurácie, podporovala som ho. Mal známeho, ktorý vykonával rovnakú prácu, pretože jeho manžel rád varil, každú chvíľu využíval na to, aby bol pri praxi, aby sa čo najviac naučil. ““

   Tatjanina časť práce sa väčšinou zameriava na detaily, interiérový dizajn a prácu za počítačom, vedenie účtovníctva. Jej manžel sa opäť viac zameriava na kuchyňu a komunikáciu s hosťami. Každý robí svoju prácu, ale aj sa dopĺňa, spoločne riešia problémy, vždy dôjde k dohode a preto sú vo svojej práci spokojní a úspešní. Je to pre nich veľká radosť, ale hovorí, že zo začiatku to bolo veľmi ťažké.

„Musí sa vedieť veľa, ako by mal byť priestor usporiadaný, napríklad je veľmi dôležité, kde je chladnička. Zariadenie musí byť vyškolené, aby spĺňalo štandard. “

Na začiatku veľa sledovali, ako fungujú ostatní, ale snažili sa mať svoje vlastné nápady, aby hostí očarilo dobrým jedlom, chuťou, vzhľadom, príjemnou atmosférou. Aby si udržali túto kvalitu a udržali si hostí, musia sa neustále učiť a ponúkať niečo nové. Niekedy sa stretnú s osobitnými požiadavkami hostí, ktorí sa snažia vyhovieť.

Pokiaľ ide o gastronomickú ponuku v ich reštaurácii, Tatjana hovorí:

„Predstavovali sme si, že naša kuchyňa bude vojvodinského typu, čo sa týka ponuky jedál, máme skvelý výber, ktorý sa však neustále dopĺňa a obmieňa z raňajok na varené jedlá, hlavné jedlá a jedlá na grile. Snažíme sa reagovať na všetky požiadavky hostí, takže máme jedlo pre vegetariánov, čo je podľa mňa v reštaurácii, ktorá sa nachádza v dedine, niečo zvláštne a neobvyklé.
Zvlášť musím zdôrazniť, že v našej reštaurácii sa nachádzajú aj tradičné jedlá slovenskej kuchyne, ktoré naši miestni obyvatelia veľmi milujú. „

   

Na záver Tatjana hovorí, že je veľmi spokojná, aj keď len na začiatku všetko akosi ide svojím smerom. Majú veľké plány a chuť napredovať, ale do určitej hranice, pretože sú presvedčení, že človek by nemal svoju hranicu prekročiť.
„V každom prípade sa svojho cieľa nikdy nevzdáme,“ uzatvára Tatjana Seč.

   

„Tento projekt je spolufinancovaný z rozpočtu Srbskej republiky – ministerstva kultúry a informácií. Názory vyjadrené v projekte podporovaných médií nemusia nevyhnutne odrážať názory orgánu, ktorý finančné prostriedky pridelil. “