На 15-ом километру западно од Бача налази се манастир Српске православне цркве који припада Епархији бачкој, најстарији манастир у овом делу Војводине између Дунава и Тисе, а посвећен је Ваведењу Пресвете Богородице – манастир Бођани.

Први темељ манастирског комплекса постављен је у другој половини 15. века, тачније 1478. године. Легенда каже да је извесни Богдан, трговац из Далмације, на свом путовању застао  у близини Дунава, опрао болесне очи на извору воде и прогледао. У знак захвалности на излечењу, на месту извора подигао је цркву, коју  је посветио Ваведењу Пресвете Богородице, а манастиру је по његовом имену остало име Бођани.

Рушен и изнова зидан, паљен и плављен, манастир Бођани представља историјску књигу  једног доба, непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Данашњу манастирску цркву подигао је Михаило Темишварлија 1722. године, а иконе и фреске осликао је Христофор Жефаровић, српски сликар и зограф ( сликар икона и фресака), радећи уљаном бојом на сувом малтеру и тако направио први искорак ка савременом српском сликарству. 

Верници, путници намерници, туристи, ђачке екскурзије,  долазе у манастир Бођане и да би се поклонили најстаријој икони у манастиру, чудотворној икони Пресвете Богородице, познатој  као Богородица Бођанска, једна од шест православних канонизованих икона Пресвете Богородице које су чудотворне и пред којима се излива благодат која људима доноси исцељење, олакшање, благодат, умиљење.

 

Према сведочењу игумана манастира, две су врсте чуда које се дешавају пред иконом Богородице Бођанске:  једно је где људи добијају утеху. Налазе се у великим проблемима која не успевају да реше и онда падају у очајање. Мајка Божија их подигне из чамотиње, растројености и они постају нормални људи, најчешће пуни вере. Друга врста чуда је где људи имају телесни проблем, неку бољку пред којом је медицина најчешће немоћна. Молитвама пред иконом добијају исцељење или олакшање.

О чудотворности иконе Богородице Бођанске сведочи и највећа колекција заветних дарова на овим просторима. Најмање што треба да учини верник, ако је доживео неко исцељење, јесте  да дође поново у ту светињу и заблагодари светитељу пред којим се молио, и Господу Богу на Његовој милости. Претпоставке су да је чудотворна икона стигла у манастир Бођане из Русије крајем  16. или почетком 17. века.

Манастирски комплекс обухвата и капелу посвећену Светој Петки, која је подигнута изнад извора лековите воде.

Оно што на први поглед осваја све посетиоце манастира Бођани јесте врт који се налази на самом улазу у манастирски комплекс, а у ком се налази више од 150 различитих биљака из читавог света: од египатских кедрова до садница са америчког континента.

Манастир Бођани је одувек био мушки манастир, осим једног краћег периода од 1991. до 2002. године, када су у њему боравиле монахиње.

Овај текст настао је у оквиру пројекта који спроводи портал Радио и телевизије Бачка Паланка “ Упознајте општину Бач“, а који је суфинансиран из буџета Општине Бач. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту и овом тексту, нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.