Светски дан Црвеног крста обележава се на дан када је рођен Анри Динан, оснивач једног од најмасовнијих и најстаријих хуманитарних покрета. Од 1948. године, 08. мај, у знак поштовања према Анри Динану, у целом свету се обележава као Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца.

Сваке године организације Црвеног крста и Црвеног полумесеца организују бројне активности како би истакли јединствену улогу Покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца у својим земљама. На глобаном плану, Међународни Покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца својим активностима и програмима помоћи обухвати 160 милиона људи кроз мрежу од око 17 милиона волонтера и 450.000 запослених. Ове Организације имају за циљ да олакшају људску патњу, са задатком да пруже помоћ угроженим лицима у случају природних, еколошких или других несрећа ради спасавања угрожених и здравља људи као  и ширењу знања о Међународном хуманитарном праву и у случају стања потреба за социјалном заштитом и збрињавањем као и са задатком превентивног деловања и просвећивања грађана у области здравствене и социјалне заштите и унапређење хуманитарних вредности друштва.

Црвени крст у Србији, долази до више од 2 милиона људи, реализујући програме народних кухиња, деловања у несрећама, бриге о старијима, прве помоћи, добровољног давалаштва крви, здравствено превентивног рада, едукације за децу и младе.

Ове године, због пандемије коронавируса, нарочито истичемо јединствену улогу коју Црвени крст има у сарадњи са волонтерима, спроводећи хуманитарну акцију , спасава и мења животе најугроженијима и обавезује нас на хуманост сваког дана. Подсећамо и на основне принципе Црвеног крста – хуманост, непристрасност, неутралност, независност, добровољност, јединство и универзалност. Свуда у свету, Црвени крст постоји за свакога, а уз принципе неутралности и непристрасности даје наду и подршку, делујући као снага за позитивне промене у локалним заједницама када је најпотребније.
Јер хуманост је једино благо које се дељењем увећава .