Широм света 3. маја обележава се Светски дан слободе медија, уз указивање на све већи притисак и све тежи положај медијских радника.

Из ОЕБС-а указују на круцијалну улогу медија у борби против ширења лажних вести. Апелују да се новинарима допусти да раде без страха и да се подрже медијске куће које су током пандемије ковида 19  запале у финансијске потешкоће.

Слобода медија је право, не само новинара, већ и сваког од нас, поручују из ЕУ и истичу да је данас више него икада слобода медија темељ демократских друштава која могу да напредују само ако грађани имају приступ поузданим информацијама.

Министарство културе и информисања уз честитку новинарима и медијским радницима позива их да више пажње усмере на веродостојност информација, да се понашају одговорно и професионално.

На Светски дан слободе медија новинарска удружења указују на тежак економски положај новинара.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поводом Светског дана слободе медија указује на значај тачног, поузданог и благовременог информисања грађана које долази до изражаја у временима пандемије ковид 19.

“Ово је прилика да се медијима изрази захвалност јер су захваљујући њиховом извештавању, приче о најугроженијима стигле до јавности, али су у исто време, информације стизале до најрањивијих. Због тога медији представљају важне савезнике и партнере чији су улога и значај немерљиви за свако демократско друштво”, поручила је повереница у писаној изјави.