Светски дан здрављa  обележава се широм света 7. априлa сваке године под покровитељством Светске здравствене организације. Светски дан здрављa се слави као годишњица оснивања СЗO, с једне стране, али у исто време организација користи тај дан да би скренула пажњу светске јавности на најзначајније проблеме у вези са здрављeм људи на глобалном нивоу.

Слоган овогодишњег Светског дана здравља је: „Подржите медицинске сестре и бабице”.

Светски дан здравља 2020. године наглашава значајну улогу медицинских сестара и бабица у пружању здравствене заштите широм света и позива на подизање капацитета како би се обезбедила боља подршка здравственом систему. Поводом Светског дана здравља ове године биће објављен први глобални извештај о сестринству у свету. Овај извештај ће пружити увид у глобалну слику тренутног броја медицинских сестара и потреба за јачањем радних капацитета у циљу јачања здравственог система.

Медицинске сестре имају кључну улогу у промоцији здравља, превенцији болести и пружању примарне здравствене неге и здравствене неге у заједници. Медицинске сестре и бабице су често први, а понекада и једини здравствени радници које људи виде, а квалитет њихове процене неге и неге у процесу лечења је од пресудног значаја. Део су локалне заједнице делећи њену културу, снаге и рањивости и на тај начин могу да обликују и пруже ефикасне интервенције за испуњавање потреба пацијената, породица и заједница.