Отворена нова болница на Карабурми

Отворена нова болница на Карабурми

Председник Републике Србије Александар Вучић и министар одбране у Влади Републике Србије Александар Вулин присуствовали су данас отварању нове болнице на Карабурми, у којој ће моћи да буде смештено 60 пацијената оболелих од COVID-19, са средњом и тежом клиничком сликом.

Вучић је том приликом поручио да, иако се ситуација смирује, нема опуштања, додајући да је наша земља од почетка епидемије показала да је у стању да изгради и привремене и нове болнице, као и да отвара најбоље лабораторије и покрене сопствену производњу потребних ствари.

Председник је истакао да ће већ од понедељка постојати капацитет за производњу 200.000 хируршких маски, додавши да је потребно да се набаве сировине како би се кренуло у производњу рукавица.  Он је пренео да се, по последњим тестовима од ноћас, види да се епидемија смирује, на шта су, како је истакао, велики утицај имала последња три и по дана забране кретања. Према његовим речима, нова болница на Карабурми је привремени објекат за најмање 30 година, при чему је све урађено на најбољи начин.

Председник је пренео да у магацинима сада имамо више десетина респиратора, и том опремом ће бити оснажени сви здравствени центри у Србији.  Србија је донирала 20 респиратора Републици Српској, Горажду два, док су ти апарати допремљени свим ковид-болницама у унутрашњости наше земље – Лесковцу, Новом Пазару, Панчеву, објаснио је Вучић.  Када се буде завршио први талас епидемије, како је додао, видеће се који су центри ојачани и колико је још опреме потребно да се купи, како бисмо били потпуно спремни за наредни удар овог вируса, за који светски епидемиолози кажу да га је готово извесно очекивати на јесен.

Дејан Бурчул, власник и директор фирме”Термомонт”, која је донирала болницу, рекао је да је на изградњи новог дела болнице ВМЦ Карабурма било ангажовано око 200 људи дневно, додајући да је то био веома тежак, али изводљив пројекат.

“Били смо посвећени, ангажовани и знали смо шта је нам циљ, а то је да обезбедимо болничке капацитете за лакше превазилажење болести”, рекао је Бурчул.

Извор: Танјуг

Курсна листа

Share This