Законом о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама прописано је да Штаб за ванредне ситуације прати стање и организацију система смањења ризика од катастрофа и управљања у ванредним ситуацијама и предлаже мере за њихово побољшање.

Општински штаб за ванредне ситуације општине Бачка Паланка је на седници одржаној у понедељак 4 маја 2020. године, разматрао је мере за спречавање настанка и ширена инфекције изазване вирусом „СОVІD – 19“ и донео следеће закључке:  

У складу са Одлуком о допунама Одлуке о посебним мерама пружања услуга у области трговине на мало, која обухвата продају хране и пића у угоститељским објектима и продају хране за ношење,  почев од 4. маја 2020. године правна лица и предузетници на територији општине Бачка Паланка (који обављају ту делатност) могу да обављају, односно да послуживање корисника врше и непосредно у затвореном простору и у простору организованих башти на отвореном – уз примену превентивних мера. Правна лица дужна су да, у односу на запослене и кориснике услуга примене све превентивне мере од утицаја на безбедност и здравље запослених и корисника услуга.

Мере подразумевају:

организовање процеса рада који обезбеђује одржавање социјалне дистанце, односно међусобно растојање између два лица од најмање два метра, обавезну дезинфекцију мобилијара, машина, алата и уређаја за рад,  после пружене услуге сваком појединачном кориснику, употребу заштитних средстава тј. маски и рукавица од стране запослених – за пружање услуга на отвореном, као и додатне мере, ограниченог броја лица у просторији. У случају мањег растојања од два метра између корисника пружања услуга мере подразумевају примену стаклене, пластичне или сличне баријере, обавезну дезинфекцију просторија и подова, обавезну употребу заштитних средстава тј. маски и рукавица и од корисника услуга – за пружање услуга у затвореном простору.

Надзор над спровођењем овог закључка врши Одељење за привреду Општинске управе Општине Бачка Паланка – Комунална инспекција, као и друге надлежне службе.