На коронавирус позитивно још 285 особа

На коронавирус позитивно још 285 особа

Покрајински секретар за здравство АП Војводине Зоран Гојковић изјавио је да су од последњег извештаја до данас, до 15 часова, тестирани узорци 6.703 особе, од којих је 285 било позитивно на коронавирус, чиме се укупан број заражених повећао на 9.009.

Гојковић је на редовној конференцији за новинаре у Палати Србија изнео податак да је до данас хоспитализовано 2.479 пацијената, на респиратору се налази 71 оболело лице, при чему су излечене 1.343 особе.

Укупно је тестирано 85.645 лица, нагласио је он и додао да су од шесторо преминулих две особе мушког, а четири женског пола.   Према његовим речима, у нашој земљи је од последица заразе коронавирусом до сада умрло 179 лица, при чему је стопа смртности 1,99.

Он је потврдио и да је у пожаревачком затвору „Забела“ код 22 затвореника регистровано присуство коронавируса и навео да су они смештени у посебном павиљону и да су у добром стању.  Гојковић је рекао да је екипа на терену и да испитује остале затворенике, поручивши да нема потребе за додатном бригом, али има за опрезом.  Према његовим речима, ситуација у осталим затворима је под потпуном контролом.

Он је, говорећи о забрани кретања, навео да је донета одлука да се у петак, 1. маја, предузму ригидне мере, док ће у суботу и недељу важити мере као радним данима, с тим што је и даље неопходно указати на значај избегавања контаката, што остаје кључно у наредном периоду.  Покрајински секретар за здравство је још једном упутио апел свима, који не морају да излазе напоље за викенд, да то и не чине, и поручио да излазимо из фазе изолације и улазимо у фазу личне одоговорности.

Директор Инфективне клинике Клиничког центра Србије Горан Стевановић изнео је податак да је од укупно тестираних 1.843 Београђана, у последњих 24 сата, на коронавирус позитивно њих 90, што је највећи број и лагани раст у односу на претходних неколико дана.  Он је, међутим, истакао да то још није забрињавајуће јер је у оквиру оног што је пожељно, односно мање је од пет одсто позитивних узорака тестираних.

Стевановић је указао на то да Београд и јесте град са највећим бројем становника, што је и највећи фактор ризика за поновно разбуктавање болести.  Зато је, поред ублажавања мера, важно да људи буду међусобно на дистанци и да користе заштитну опрему, поручио је он, уз напомену да би то требало да постане навика.

Имунолог Срђа Јанковић нагласио је да је избегавање контаката и даље крајњи циљ и да први мај као празник солидарности треба да обележимо управо тако што ћемо бити одговорни и солидарни и избегавати контакте.  Јанковић је рекао да ће то помоћи да успешно приведемо крају борбу са епидемијом, а уколико то не будемо радили, поништићемо све што је до сада урађено.

Курсна листа

Share This