Фондација Тијана Јурић данас је, на Међународни дан нестале деце, упозорила да у Србији годишње нестане између 1.300 и 1.500 деце и поновила да се залаже за увођење система узбуњивања јавности Амбер алерт. Иако се реч нестанак углавном повезује са отмицом, узроци нестанка су различити, па се тако најчешће дешава да дете самоиницијативно побегне од куће или установе у којој борави, наводи се у саопштењу Фондације Тијана Јурић.  Дешава се и да дете отму родитељи, али и непозната лица која живот детета могу довести у опасност и зато, кажу, од пресудног значаја може бити управо алармирање најшире заједнице, односно увођење система узбуњивања јавности – Амбер алерт.
Тај систем би, објашњавају, омогућио брзо и ефикасно алармирање целокупне јавности, чиме би се знатно повећао број успешно решених отмица, а како каже Игор Јурић, основач Фондације Тијана Јурић, тај проценат у земљама у којима се овај систем примењује је око 90 одсто.
У саопштењу се подсећа да су на иницијативу Фондације Тијана Јурић усвојене измене Закона о полицији, познате као Тијанин закон, тако да се више не чека да прође 24 сата, већ се у потрагу за несталим дететом креће одмах након пријаве нестанка.
Такође је, наводе, покренут и Регистар несталих Србије, као и бесплатан број 0800 200 880 за пријаве нестанка.

Поводом 25. маја  Међународног дана нестале деце, Министарство правде указује да Радна група коју је формирало, интезивно ради на дефинисању начина успостављања “Амбер аларма”, чије је увођење предложила Фондација “Тијана Јурић”.
Увођење тог аларма треба да унапреди постојећи систем проналажења нестале деце и представља још један корак који држава предузима за унапређење система њихове заштите.
Министарство очекује да ће резултати рада Радне групе, коју чине представници више релевантних институција, ускоро бити доступни јавности.
Министарство правде истиче да је неопходно континуирано радити на унапређењу заштите деце, која су као најосетљивија група највише подложна разним злоупотребама.
 Очекује се да ускоро буде усвојена нова Национална стратегија за остваривање права жртава и сведока кривичних дела у Републици Србији за период 2019-2025. године, са пратећим Акционим планом, која препознаје децу као посебно рањиву групу и предвиђа низ мера усмерених ка унапређењу положаја деце жртва и сведока.
Законом о бесплатној правној помоћи, чија је примена почела 1. октобра 2019. године, деца су дефинисана као посебно осетљива категорија за коју је предвиђена бесплатна правна помоћ.
Према том закону, деца остварују право на бесплатну правну помоћ без додатне документације у свим поступцима који се односе на њих.

Извор: РТВ