Блага зима и  неуобичајено високе температуре за ово доба године  утицали су на  ранију појаву крпеља. Данашњица, када је и кретање људи  временски ограничено, забрањено окупљање на излетиштима и јавним површинама, а све у циљу смањења ризика од заразе коронавирусом, крпељима посебно одговара, јер крпељи не познају корону и она им не смета. А убод крпеља, представља опасност од добијања лајмске болести, коју заражени крпељи преносе на човека.

Лајмска болест је системско обољење, што значи да је њом угрожен цео организам, посебно кожа, нервни систем, зглобови и срце.  То нам у време борбе са коронавирусом најмање треба.  

На ранију појаву крпеља овог пролећа указао нам је наш суграђанин Милорад Ћурчић из новосадске фирме за дезинфекцију, дератизацију и дезинсекцију, која од почетка епидемије коронавируса, скоро свакодневно врши дезинфекцију јавних установа, Дома здравља, продавница, стамбених зграда … у сарадњи са Општинским штабом за ванредне ситуације општине Бачка Паланка.

„ Крпељи су ове године раније кренули и буквално ће полудети. Чак и мањак кретања може да буде контраефекат код крпеља, јер ходањем по трави, може да се згази и убије крпељ, а када се по зеленим површинама нико не креће, они се неометано размножавају. Нарочито у данашње време крпеље морамо озбиљно схватити. Корона вирус јесте опасан, али крпељи тек могу да направе велики проблем. Као што већ годинама успешно  третирамо  бачкопаланачка излетиште против крпеља,  радићемо и све зелене површине у граду“ каже Ћурчић и подсећа да ни у ком случају крпеља, уколико се нађе на кожи не треба уклањати „бабским саветима“, већ тај посао треба препустити стручњацима.

Ујед крпеља је безболан, и не осети се. Крпељ приликом преласка на човека се не закачи одмах, већ после пар сати када нађе погодно место, меку или влажну кожу. Зато, након сваког боравка у природи треба прегледати кожу, одећу добро истрести, како би, уколико се крпељ и закачио, отпао.

У овом периоду ванредног стања, када нас стручњаци саветују да излазимо само када за то имамо  преку потребу, сачуваћемо се и од крпеља. Док ми седимо у кући, радници новосадске фирме „Delco“ doo вредно ће радити на терену – поред дезинфекције јавних установа због коронавируса, третираће и све зелене површине и бачкопаланачка излетишта против крпеља.