У свету постоји око 7 хиљада врста кактуса. Лаки за гајење и отпорни, кактуси пружају огромно задовољство својим одгајивачима. Због лакоће гајења, често буду прве биљке уз које љубитељи цвећа почну да стичу искуство. У Парагама, другу годину за редом одржава се продајна изложба кактуса и сукуленти. А зашто баш кактуси?

Kактусима и другим сукулентима је неопходна сунчева светлост, али количина светлости зависи од врсте. Већина кактуса и сукулената тражи веома много светлости, али постоје врсте које могу да се гаје и у сенци. Kактуси имају способност да се прилагођавају новим условима. Таква особина им је омогућила да се током векова развију на најразличитијим стаништима. Изглед и друге особине кактуса зависе од услова које им станиште пружа. Неки узгајивачи гаје кактусе под отвореним небом, неки под стаклом, неки их више проветравају а други више засењују.

Скоро сви кактуси су сукуленти, што значи да поседују меснате делове за чување воде. Kактуси имају предивне мирисне цветове, али нису баш све врсте такве.

Већина врста кактуса изгубила је праве листове, задржавајући само бодље, које су високо модификовани листови и спречавају губитак воде. У одсуству лишћа, увећана стабла врше фотосинтезу. Kактуси су пореклом из Америке, а насељавају станишта од Патагоније на југу, до делова западне Kанаде на северу. Староседеоци тог дела света веровали су у чудесну моћ кактуса и израђивали су од њих талисмане за заштиту од болести, грома, крађе и разних других невоља. Уколико до сада нисте, време је да набавите малу дебељушкасту биљку са бодљама. За почетак једну, а после…