Православни хришћани који време рачунају према Јулијанском календару, данас славе Васкрсење Исуса Христа, празник који симболизује победу живота над смрћу.

 Васкрс је највећи хришћански празник јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих, као победу вере и живота над смрћу.

Пандемија корона вируса и увођење полицијског часа утицали су на то како празнујемо овогодишњи Ваксрс. Од петка у 17 часова до уторка у 5 сати ујутру на снази је забрана кретања, тако да ће становници Србије Васкрс 2020. године прославити код својих кућа.

У Васкршњој посланици, патријарх Иринеј је рекао да овогодишњи Васкрс дочекујемо и славимо у тешким условима, у невољама у каквима смо га ретко кад у прошлости дочекивали и славили.

“Живимо у данима пандемије која је изненада задесила човечанство. Читав свет је захваћен и угрожен једним вирусом. Можда нам то тренутно тешко пада, али све што је на општу корист морамо прихватити и подржати, а себе и своје понашање томе подредити”, поручио је патријарх Иринеј.

Према јеванђељима, догађај Христовог васксења се збио на гробу Христовом, а радосну вест је женама мироносицама, “Марији Магдалени и другој Марији”, саопштио архангел Гаврило. “А лице његово бијаше као муња и ођело његово као снег”, записао је јеванђелист Матеј описујући архангела Гаврила који седи на “гробном камену” и показује прстом на празан гроб.” Не бојте се ви, јер знам да Исуса распетога тражите. Није овде, јер устаде као што је казао”, записано је у Јеванђељу по Матеју, а слично и у другим јеванђељима, која се завршавају порукама нове вере чију проповед настављају Христови апостоли.

Већина православних цркава позвала је своје вернике да се придржавају мера уведених ради сузбијања коронавируса, да не иду у храмове, већ да ускршње литургије прате преко телевизије.Уместо уобичајеног поздрава, људи се на Васкрс и целе Светле недеље поздрављају речима:

“Христос васкрсе!

Ваистину васкрсе!”