Tokom posta na vodi, koji je strožiji od drugih oblika posta, potrebno je da se potpuno odreknemo svih namirnica životinjskog porekla, kao i hrane koja sadrži ulja ili je pripremljena na ulju. 

Crkveni kalendar jasno definiše početak i kraj posta na vodi, a važno je naglasiti razliku između posta na vodi i drugih vrsta postova, kao što su post na ulju (posna hrana sa uljem), post na ribi (dozvoljena je riba), suhojedenje (samo voda i suve posne namirnice) i beli post (sve sem mesa). 

Među namirnicama koje su izuzetno nutritivno bogate i pružaju osećaj sitosti tokom strogog posta, a koje možete koristiti, spadaju:

– sirovo voće i povrće,

– bareno voće i povrće,

– sveže salate od voća i povrća,

– testenina bez jaja sa pečurkama i crvenim sosom.

Jedan od odličnih primera brzog i zasitnog obroka je testenina sa pečurkama i crvenim sosom, koji možete pripremiti za svega 30 minuta.

 

Sastojci (za porodični ručak za 4 osobe): 

– 500 ml kuvanog paradajza,

– voda,

– bosiljak,

– 2 glavice belog luka,

– 200 g svežih pečuraka,

– mleveni orasi,

– testenina po izboru.

Priprema:

Za kuvanje testenine koristite kuhinjsku so umesto ulja kako biste sprečili da se testenina zalepi. Dok se testenina kuva, u drugoj šerpi pomešajte kuvani paradajz, luk, pečurke i vodu, te kuvajte 15 minuta.

Nakon kuvanja, dodajte začin po izboru i tako dobijate savršen preliv za testeninu pripremljenu na vodi.

Osim ovih namirnica, tokom posta na vodi možete koristiti i: 

– orašaste plodove,

– biljne zamene za mleko,

– biljne supe i čorbe,

– kačamak i hleb od belog ili žutog brašna pripremljen na vodi,

– potaž od povrća.

 

 

Foto: Shutterstock