Tokom posta na vodi, koji je strožiji od drugih oblika posta, potrebno je da se potpuno odreknemo svih namirnica životinjskog porekla, kao i hrane koja sadrži ulja ili je pripremljena na ulju.
Crkveni kalendar jasno definiše početak i kraj posta na vodi, a važno je naglasiti razliku između posta na vodi i drugih vrsta postova, kao što su post na ulju (posna hrana sa uljem), post na ribi (dozvoljena je riba), suhojedenje (samo voda i suve posne namirnice) i beli post (sve sem mesa).
Među namirnicama koje su izuzetno nutritivno bogate i pružaju osećaj sitosti tokom strogog posta, a koje možete koristiti, spadaju:
– sirovo voće i povrće,
– bareno voće i povrće,
– sveže salate od voća i povrća,
– testenina bez jaja sa pečurkama i crvenim sosom.
Jedan od odličnih primera brzog i zasitnog obroka je testenina sa pečurkama i crvenim sosom, koji možete pripremiti za svega 30 minuta.
Sastojci (za porodični ručak za 4 osobe):
– 500 ml kuvanog paradajza,
– voda,
– bosiljak,
– 2 glavice belog luka,
– 200 g svežih pečuraka,
– mleveni orasi,
– testenina po izboru.
Priprema:
Za kuvanje testenine koristite kuhinjsku so umesto ulja kako biste sprečili da se testenina zalepi. Dok se testenina kuva, u drugoj šerpi pomešajte kuvani paradajz, luk, pečurke i vodu, te kuvajte 15 minuta.
Nakon kuvanja, dodajte začin po izboru i tako dobijate savršen preliv za testeninu pripremljenu na vodi.
Osim ovih namirnica, tokom posta na vodi možete koristiti i:
– orašaste plodove,
– biljne zamene za mleko,
– biljne supe i čorbe,
– kačamak i hleb od belog ili žutog brašna pripremljen na vodi,
– potaž od povrća.
Foto: Shutterstock