Post na vodi, koji je strožiji od drugih oblika postova, podrazumeva potpuno uzdržavanje od svih namirnica životinjskog porekla, kao i hrane koja sadrži ulja ili je pripremljena sa uljem.
Crkveni kalendar jasno označava početak i kraj ovog posta, a važno je razumeti razliku između posta na vodi i drugih vrsta postova, poput posta na ulju (koji dozvoljava upotrebu ulja), posta na ribi (koji uključuje ribu), suhojedenja (koje se sastoji samo od vode i suhih posnih namirnica) i belog posta (koji dozvoljava sve osim mesa).
Tokom posta na vodi, nutritivno bogate namirnice koje mogu obezbediti potrebnu energiju i osećaj sitosti uključuju:
Sirovo voće i povrće,
Bareno voće i povrće,
Sveže salate od voća i povrća,
Testenina bez jaja sa pečurkama i crvenim sosom.
Posne punjene paprike na vodi
Sastojci:
sveže paprika,
pečurke,
kuvani paradajz,
pirinač,
so, biber i drugi začini prema ukusu.
Priprema:
Prvo je potrebno obaviti dinstanje pečuraka i praziluka na vodi, uz istovremeno barenje pirinča u drugoj posudi. Zatim se sve to spaja i dodaju navedeni začini. Kada je smesa gotova, nafilujte paprike njim i poređajte u tepsiju. Možete ih zaliti kuvanim paradazom, kako bi održale svoju svežinu, pa ih ispecite na umerenoj temperaturi.
Foto: Shutterstock