На основу података достављених Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ на територији Републике Србије до 11.08. регистрована су 34 потврђена случаја обољевања од грознице Западног Нила у хуманој популацији. Обољења су пријављена са Сремског (један), Јужнобачког (четири), Средњебанатског (шест) и Јужнобанатског (девет) округа и територије града Београда (14), од тога, три смртна исхода која се повезују са овим обољењем.

Грозница Западног Нила је сезонско обољење које је највише заступљено у периоду највеће активности комараца а то је од краја маја до септембра. Имајући у виду искуства како околних тако и наше земље, први оболели се региструју углавном у другој половини јула месеца, а највећи број случајева се пријављује током августа месеца.

Грозница Западног Нила је вирусно обољење које се преноси убодом зараженог комарца. Већина особа (80%) инфицирана вирусом Западног Нила нема никакве симптоме и знаке болести. Код мањег процента заражених особа (приближно 20%) симптоми подсећају на обољење слично грипу, са наглом појавом повишене телесне температуре, главобољом, боловима у мишићима и зглобовима, умором, благим пролазним осипом и лимфаденопатијом. Међутим, код појединих особа (<1%) долази до настанка асептичног менингитиса или енцефалитиса, односно неуроинвазивног облика болести, који захтева хоспитализацију.

Након прележане инфекције често долази до развоја дуготрајних последица, као што су: умор, губитак памћења, тешкоће приликом ходања, мишићна слабост и депресија. Смртност је већи код старијих особа, нарочито код особа изнад 80 година живота.

У циљу смањења ризика од заражавања вирусом Западног Нила, препоручује се примена мера личне заштите од убода комараца и то пре свега употреба репелената и ношење одеће дугих рукава и ногавица, светле боје.