Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije je na Adi Ciganliji, u okviru projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“, organizovalo druženje sa mališanima svih uzrasta koji su se, uz igru i razgovor sa policijskim službenicima, upoznali sa policijskom profesijom, ali i sa osnovama bezbednosti.

Državni sekretar MUP-a Željko Brkić istakao je da je sigurnost dece i učenika u samom vrhu prioriteta tog ministarstva, koje želi da najmlađoj populaciji ukaže na to koliko su važni bezbednost i poverenje u policiju, koja je stub bezbednosti našeg društva.

Projektom „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ pokazali smo timski rad više državnih organa i organizacija jer smo svesni da samo bezbedno okruženje može da stvori pozitivnu školsku klimu, koja je preduslov da naša deca dobiju kvalitetno obrazovanje, da budu pravilno vaspitana, čime ćemo im obezbediti sigurnu budućnost, naglasio je on.

Brkić je ukazao na to da je tokom leta približno 6.000 policijskih službenika, od kojih su 200 oficiri policije, prošlo obuku u okviru koje su unapređene njihove kompetencije za postupanje prema maloletnim licima.

Prema njegovim rečima, to se odnosi na prepoznavanje i adekvatno reagovanje na izazove, pretnje i bezbednosne rizike po decu, naročito u blizini škola i u samim školama.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić najavio je da će tokom ove školske godine, približno 560 osnovaca, imati različite edukativne radionice, koje će zajedno sprovoditi predstavnici MUP-a i saradnici, kao i školski timovi za zaštitu učenika od diskriminacije i nasilja.

V.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović rekao je da će kampanja te agencije „Pažljivko“ ove godine biti usmerena na bezbedan put od kuće do škole.

Tokom druženja na Adi sa pripadnicima kriminalističke i policije opšte nadležnosti, Specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije, saobraćajcima i vatrogascima, deca su učila kako da prepoznaju nasilje, kome da se obrate i kako da se zaštite.

Takođe, velikom broju mališana, koji je današnji dan proveo sa policajcima, pokazano je kako da na vreme prepoznaju različite vidove diskriminacije i informišu se o načinima pomoći.

Pripadnici saobraćajne policije pokazali su đacima kako da budu bezbedni u saobraćaju, dok su ih vatrogasci upoznali sa svojim radom i naučili veštinama bezbednog ponašanja u vanrednim situacijama, a imali su i priliku da se penju na veštačku stenu i uživaju u vatrogasnoj peni, kao i da učestvuju u takmičenjima i osvoje simbolične nagrade.

Izvor: Vlada Republike Srbije

Foto: MUP Srbije