Светски дан превремено рођених беба, 17. новембар се од обележава у свету, са идејом да се пажња друштва усмери на озбиљне проблеме превремено рођених беба и њихових родитеља.
На Светски дан посвећен малим борцима, фасаде многих институција широм градова у Србији биће осветљене љубичастим светлом. У свету је учесталост превременог порођаја око 10 одсто, што значи да се свака десета беба роди пре термина. Превремени порођај је сваки порођај пре више навршене 37. недеље трудноће, а поред свих напора и развоја медицине, доња граница преживљавања бебе је око 23. недеље трудноће.

Сваке године, око 15 милиона деце се роди пре термина , од тога  милион не преживи Или 11 беба дневно. Оне рођене са 700, 800 грама, па и мање, које стају на мајчин длан су већи борци од свих нас, а данас је њихов дан. На Светски дан посвећен малим борцима, фасаде многих институција широм градова у Србији биће осветљене љубичастим светлом. Ова акција позната је под називом Љубичасти новембар, а на тај начин у Србији од 2015. године подршку превремено рођеној деци и њиховим родитељима даје скоро 30 градова и општина, самостално и у сарадњи са Удружењем родитеља превремено рођене деце Србије „Мали Див“.

Општина Бачка Паланка се и ове године придружује обележавању Светског дана превремено рођене деце, па ће зграда Градског музеја бити осветљена љубичастом бојом у знак подршке па ће зграда Градског музеја бити осветљена љубичастом бојом у знак подршке превремено рођеним „малим дивовима“, али и у знак сећања на њихове другаре који, нажалост, нису преживели.