Пандемија КОВИД-19 је утицала и наставља да утиче на ментално здравље како појединаца, тако и становништва свих старосних структура. Многи аспекти менталног здравља су доведени у питање, с обзиром да се процењује да је пре пандемије КОВИД-19 свака осма особа у свету живела са менталним поремећајем.

Обележавање Светског дана менталног здравља, уз слоган: „Ментално здравље и благостање: нека постане глобални приоритет за све”, ове године је прилика да се скрене пажња на значај заштите и унапређења манталног здравља, с обзиром да је пандемија КОВИД-19, која је погодила милионе људи широм света, оставила дугорочне последице по ментално здравље, а такође је дошло до значајног нарушавања система пружања услуга менталног здравља. Процене Светске здравствене организације показују да је пораст и анксиозних и депресивних поремећаја износио више од 25% током прве године пандемије, док је у исто време систем пружање услуга менталног здравља озбиљно нарушен, а јаз у лечењу стања менталног здравља још више продубљен пре свега у неразвијеним и средње развијеним земљама.

Све веће социјалне и економске неједнакости, дуготрајни сукоби, насиље и ванредни здравствени проблеми утичу на ментално здравље, угрожавајући напредак ка побољшању благостања. Стигма и дискриминација и даље представљају препреку социјалном укључивању и приступу правој нези.

Светски дан менталног здравља је прилика да се све заинтересоване стране окупе,  препознају напредак у овој области и да заговарају креирање реалности у којој ће ментално здравље и благостање постати глобални приоритет за све.

У Републици Србији Национална телефонска линија за пружање психосоцијалне подршке свим грађанима (0800 309 309) је бесплатна и доступна нон-стоп од 00 до 24 часа са свих мобилних и фиксних мрежа.

Ове године, поводом 10. октобра, Светског дана менталног здравља Институт за јавно здравље Војводине, у сарадњи са бројним установама и организацијама организује Фестивал менталног здравља под слоганом „Култура и ментално здравље“. Овом кампањом се подиже свест о повезаности културе и менталног здравља и благостања појединаца и заједнице у којој живимо.

Фестивал менталног здравља ће се одржати од 10. до 20. октобра, а укључиће бројне активности на више локација у Новом Саду, Суботици и Сомбору.