Светски дан прања руку посвећен је повећању свести о значају прања руку сапуном, као ефикасног и приступачног начина спречавања болести и спашавања живота. Ова кампања је прилика за осмишљавање, тестирање и копирање креативних начина за подстицање људи да перу руке сапуном у критичним тренуцима.

Овогодишња кампања  посвећена је пандемији изазваној новим коронавирусом. Вирус се шири обично током блиског директног контакта са инфицираном особом, капљицама које настају кашљањем, кијањем, говором и сл. Особа се може заразити новим корона вирусом додиривањем површина или предмета свеже контаминираних секретима дисајних органа инфициране особе, на којима се налази вирус, а потом додиривањем уста, носа, очију, тако да је општа мера превенције хигијена руку а истовремено –  један од најефикаснијих и  најједноставнијих начина заустављања ширења вируса – прање руку сапуном. Да бисмо данас победили вирус и осигурали боље здравствене резултате након пандемије, прање руку сапуном мора бити приоритет сада и у будућности.

Овогодишња тема “Хигијена руку за све” позива и подсећа цело друштво да је хигијену руку најјефтинија превентивна мера у спречавању ширења многих заразних болести, које се могу преносити  нечистим рукама.У „болести прљавих руку” убраја се мноштво заразних обољења различите етиологије. Узрочници „болести прљавих руку” су вируси (Хепатитис А – заразна жутица, полиомијелитис – дечија парализа, вирусни проливи), бактерије (трбушни тифус, дизентерија), паразити (амебна дизентерија, ентеробијаза).

Прљаве, клицама загађене руке имају кључни значај у преношењу узрочника цревних, респираторних и кожних заразних болести. Посредним додиром (индиректним контактом) који се остварује путем загађених (контаминираних) предмета и ствари које је претходно користила болесна особа или клицоноша (то могу бити марамице, пешкири, одећа, играчке, прибор за јело, кваке на вратима, батерије за воду у тоалетима, књиге и сл.) такође се могу пренети заразне болести.

Оперите руке сапуном увек када сте у могућности, посебно пре јела кувања или храњења других, нека прање руку буде део ваших породичних навика пре оброка. Осигурајте места за прање руку у домаћинству, заједници, школама, на радним местима и у здравственим установама и промовишите ефикасну промену понашања и усвајања редовних навика у прању руку.

Шта подразумева хигијена руку?

• Пре прања руку неопходно је да се скине накит са руку и сат. Руке прати под млазом текуће воде, по могућству млаке воде, не вреле, јер превише врућа вода може да доведе до оштећења коже.

• За прање руку користити течни сапун, а ако користите чврст сапун треба га после коришћења испрати под млазом воде и чувати тако да буде сув. Посуда са водом у којој је сапун може да садржи микроорганизме – узрочнике заразних болести, па је стога неопходно на таквим местима користити течни сапун и то антимикробни и антибактеријски сапун у затвореном систему. Не треба користити сапуне са високим процентом алкалија, агресивних средстава, детерџенте и органске раствараче, јер исушују кожу, скидају заштитни масни слој и чине је подложном разним инфекцијама и алергијским реакцијама.

• Добро истрљати целокупну површину коже руку: дланове, подлактице, површине коже између прстију, подручје испод ноктију у трајању од најмање 30 секунди.

• Након сапуњања руке добро испрати и осушити. Уколико се уместо папирног убруса користи пешкир, користити га само за руке и често га мењати, и било би пожељно да га користи само једна особа. Ако руке перете у неком јавном тоалету (ресторан, кафић, и сл) руке, посушите папирним убрусом, славину затворите папирним убрусом избегавајући сваки контакт опране коже са славином. Употребљени убрус бацити у канту. Често се у таквим тоалетима налази апарат са топлим ваздухом за сушење руку. При изласку из тоалета избегавати додиривање рукама околне површине.

Пропусти у хигијени руку настају када се оне перу прекратко, недовољно често, уз недовољну количину средства за прање. Најчешће се не оперу сви делови руку. Посебну опасност могу представљати предуги или вештачки нокти, оштећен лак на ноктима и накит (уколико се не скине) са много камења и удубљења.

Немогуће је избећи контакт са микроорганизмима, али можемо смањити њихов број и можемо смањити шансу додира са инфективним микроорганизмима УЧЕСТАЛИМ И ПРАВИЛНИМ ПРАЊЕМ РУКУ!