Tim za škole razmatraće na današnjoj sednici odluku o radu škola za narednu nedelju.
Konačna odluka biće saopštena sutra pre podne, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete.
Ove nedelje stariji osnovci i srednjoškolci imaju kombinovanu nastavu, dok učenici od 1. do 4. razreda prisustvuju nastavi u školi.

Sindikat prosvetnih radnika Niša zatražio je juče od Unije SPRS da se obrati Ministarstvu prosvete sa zahtevom da se odmah pređe na onlajn nastavu.
Predsednik sindikata Vladan Ćirić rekao je za Tanjug da je u niškim školama zaraženo više od 1.200 učenika i da raste broj obolelog nastavnog kadra.

On kaže da na osnovu podataka dobijenih od predsednika školskih sindikata, broj kovid pozitivnih u školama u Nišu stalno raste. Naveo je da su zahtev za onlajn nastavu uputili Ministarstvu prosvete.
„Nadamo se da će to uroditi plodom, nemoguće je nastaviti nastavu ako se ovako bude odvijala. Plašim se da stvarno ne budemo mogli da organizujemo nastavu kako treba“, naglasio je Ćirić i dodao da je najbolje rešenje bilo produžetak raspusta, koji je završen 21. januara.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da bi sutra trebalo da se donese odluka o daljem radu škola zbog epidemiološke situacije, ali da od toga ne očekuje ništa epohalno.
Govoreći za TV Pink on je rekao da obrazovni sistem nije mesto transmisije korone, te da postoji i opterećenje sezonskim virus gripa. „U sadejstvu sa omikronom taj virus pravi problema, pre svega kod nastavnika“, rekao je on. Dodao je da je obrazovni sistem spreman za svaku odluku koja bude sutra doneta. Podsetio je da je po preporukama Kriznog štaba već obezbeđeno „razređenje“ učenika u školama.

 

 

Izvor: RTV