Смена високих температура, снега и кише, време је које прогнозирају метеоролози, а почетком фебруара биће и до 15 степени.

Наоблачење са кишом, суснежицом и снегом, а на северу и западу и леденом кишом, време је које нас очекује у ноћи између четвртка и петка, али и сутра када ће минималне јутарње температуре износити од -9 до -3 степена.

Према речима метеоролога Ђорђа Ђурића, сутра нас током дана очекује разведравање, уз осетно топлије време, јер ће нам са југа и југозапада пристизати веома топла ваздушна маса, па ће максимална температура уз југозападни ветар бити од 8 степени на југоистоку до 14 на северозападу и западу Србије, у Подрињу и у Колубарском округу до 16.

– Како ће у току у ноћи између петка и суботе преко централне Европе премештати центар циклона даље према истоку, овај циклон ће Србији донети ново пролазно наоблачење са кишом, али ћемо остати у топлом сектору циклона. Снег се очекује само на највишим планинама – каже Ђурић.

У суботу ће током дана доћи до разведравања, па ће бити претежно сунчано и веома топло за ово доба године, уз максималне температуре од 10 до 16°Ц.

– Изнад севера Италије ће се формирати циклон који ће се у недељу премештати преко Јадранског мора, а потом крајем дана и током ноћи својим центром и преко нашег подручја и Србије. Овај циклон донеће Србији у недељу наоблачење са кишом, понегде и чак пљускове са грмљавином. Србија ће већи део дана бити у топлом сектору циклона, уз максималне температуре од 6°Ц у северним до 14°Ц у централним, западним и југоисточним пределима Србије, док ће север Војводине бити у хладном сектору циклона, уз температуре око 0°Ц и уз појаву ледене кише – објашњава метеоролог.

Крајем дана и током вечери центар циклона и хладни фронт прећи ће, додаје он, преко Србије, тако да ће јужно струјање заменити северозападно, а доћи ће до прилива и хладније ваздушне масе. Очекује се пад температуре, па ће снег почети да пада прво на планинама, а у току вечери и ноћи понегде ће киша и у нижим пределима Србије прећи у суснежицу и влажан снег, нарочито на северу и западу Србије.

– Ипак, температуре ће у већини предела бити око и изнад нуле, тако да се снег у нижим пределима не би ни задржавао или би се формирао тек мањи покривач, али би се зато на планинама повећао постојећи снежни покривач.

ПОЧЕТКОМ ФЕБРУАРА И ДО 15 СТЕПЕНИ

У понедељак, 1. фебруара ће, после облачног јутра са мешовитим падавинама, током дана доћи до делимичног разведравања. Максимална температура кретаће се од 5 до 10 степени.

Од уторка ће бити суво и осетно топлије. Дакле, након што нас наредних дана очекује серија циклона са пролазним падавинама, очекује нас релативно топло време, уз мање захлађење у недељу и понедељак.
– Према тренутним прогнозама, прва недеља фебруара донеће осетнији пораст температура, а оне би у наставку седмице могле понегде бити и више од 15 степени, тако да правог зимског захлађења за сада нема бар до 5., 10. фебруара, после чега би према тренутним прогнозама време поново било у складу са календаром – закључује Ђорђе Ђурић.

 

 

Извор: Телеграф.рс