Sremuš (Allium ursinum), poznat i kao divlji beli luk, medveđi luk ili leska, je samonikla biljka koja raste u vlažnim i senovitim šumama širom Evrope i Azije.

U Srbiji, ova biljka je posebno rasprostranjena na Fruškoj gori, gde idealno uspeva u senovitim predelima sa bogatom vegetacijom.

Njegovi nežni zeleni listovi i karakterističan miris belog luka čine ga prepoznatljivim i veoma cenjenim u narodnoj medicini i gastronomiji.

Sremuš ima duge, uske listove koji rastu direktno iz zemlje, a u proleće cveta belim zvezdastim cvetovima. Na Fruškoj gori, najčešće ga možemo naći u šumama uz potoke i u vlažnim, senovitim područjima, gde se prirodno razvija. Njegovo stanište na ovom području doprinosi njegovom visokom kvalitetu i bogatstvu lekovitih svojstava.

Ova biljka je poznata po brojnim zdravstvenim blagodetima:

Detoksikacija organizma: Čisti krv i jetru, uklanja toksine i poboljšava rad digestivnog sistema.

Snižavanje krvnog pritiska i holesterola: Pomoćno sredstvo u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Antibakterijsko i antifungalno delovanje: Pomaže u borbi protiv infekcija.

Jačanje imuniteta: Bogat je vitaminom C, gvožđem i antioksidansima.

Sremuš se često koristi svež u salatama, sosevima, supama i namazima. Njegovi listovi imaju blag i prijatan ukus koji podseća na beli luk, ali je nešto delikatniji. Na Fruškoj gori, ova biljka je često sastavni deo tradicionalnih jela, gde se koristi kao aromatični dodatak i prirodni začin.

Iako je veoma zdrav, sremuš treba brati sa oprezom jer se njegovi listovi mogu zameniti sa otrovnim biljkama poput đurđevka ili mrazovca.