Službi hitne medicinske pomoći u Domu zdravlja “Dr Mladen Stojanović”, ovih dana, kada vlada novi toplotni talas, najviše se javljau hronični bolesnici, astmatičari, kardiovaskularni bolesnici, pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom i oni sa psihičkim tegobama.

Povećan je i broj starijih pacijenata koji po ovakvom vremenu imaju vrtoglavicu zbog čega dolazi do padova i povredjivanja.

Kod hipertoničara dolazi do skoka krvnog pritiska zbog čega se javljaju lekaru , dok kod mladjih osoba ovakve toplote izazivaju pad krvnog pritiska , zbog čega je potrebno stalno hidriranje.

Iz Službe hitne medicinske pomoći apeluju na sve hronične bolesnike, naročito one sa pritiskom i srčanim tegobama, da redovno piju svoju terapiju.

Zajednička preporuka za sve je da se izbegava boravak na suncu izmedju 10 i 17 časova, da se uzima dovoljno tečnosti i da se koristi adekvatna zaštita od sunca. Sve ovo je neophodno da bi se izbegao toplotni udar i sunčanica koji se mogu javiti na ovako visokim dnevnim temperaturama. Svima se preporučuje i lagana ishrana i izbegavanje alkoholnih pića.

Dežurni lekari u SHMP bačkopalanačkog Doma zdravlja napominju da je ovih dana zapažen i povećan broj pacijenata sa respiratornim i stomačnim tegobama, najčešće virusnog porekla, koje su praćene povišenom temperaturom i opštom slabošću. I u jednom i drugom slučaju kao preventiva se preporučuju pooštrene mere higijene.