Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš, uputio je čestitku đacima i prosvetnim radnicima povodom početka školske 2023/2024. godine.

Poštovani prosvetni radnici i kolege, dragi naši učenici!

Želim vam srećan i uspešan početak nove školske godine i godinu punu dobrih rezultata.

Želja za sticanjem novih znanja ne treba nikada da se ugasi u nama. Baruh Spinoza je jednom rekao da je mana mnogih ljudi što žele da budu učitelji drugih, a u stvari bi trebalo da još dugo ostanu učenici.

Dragi učenici, škola nije bauk. To je vaš drugi dom, mesto druženja, igre i učenja, mesto koje će vam pomoći da izrastete u ljude koji će menjati svet. Neka vas vode stečeno znanje i želja za stvaranjem nekih novih puteva za generacije koje dolaze. Škola vam ne pruža samo obrazovanje, nego i priliku da razvijete neprolazne ljudske vrednosti – kolegijalnost, prihvatanje uzajamne različitosti, dobrotu i saosećanje.

Školovanje za sve može da bude i pustolovina – puna izazova i prepreka koje valja savladati. Negujte u sebi radoznalost, osetite radost koju učenje može da daruje. Prijateljstvo često životu daje najdublje i najlepše tonove. U školi se rađaju prva velika prijateljstva i prve ljubavi, koji se pamte celog života. Stoga, uživajte u ovom najlepšem, đačkom dobu, negujte prijateljstva i poštujte različitosti. Pokušajte da živite tako da svoju osobenost ne izgubite, nego da je obogatite i obojite dobrim delima, plemenitošću i ljubavlju.

Direktori, nastavnici, stručni saradnici i roditelji, svi smo odgovorni za kreiranje bezbednog i podsticajnog okruženja za učenje i razvoj svih članova školske zajednice. U planiranju i realizaciji obrazovno-vaspitnog rada u školskoj 2023/2024. godini, posebna pažnja će se posvetiti realizaciji programa zaštite od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja i programa sprečavanja diskriminacije i rizičnih ponašanja, jer škola mora biti sigurno mesto za sve njene učenike, nastavnike i zaposlene.

Školovanje nas priprema da se suočimo sa izazovima koji nas očekuju u životu i umnogome opredeljuje našu budućnost. Upravo zbog toga, izuzetna je uloga prosvetnih radnika koji učenike na tom putu treba da podrže, da ih zaštite, ali i da ih usmere i osposobe da jednog dana samostalno upravljaju svojim životima. Ta uloga je zaista odgovorna, ali je svakako i jedinstvena i veličanstvena.

Verujem u vašu snagu i vaš entuzijazam na početku i ove školske godine i zajedno sa svojim saradnicima, želim vam puno uspeha u daljem radu.