Ministar finansija Siniša Mali istakao je da država nastavlja da podržava građane kroz rast plata, penzija, kao i kroz jednokratna davanja.

Mali je na svom Instagram profilu objavio planove rasta plata, penzija ali i jednokratne pomoći za majke dece do 16 godina.

“Rast plata u prosveti i za medicinske sestre i tehničare kroz dva nova povećanja, počev od 1. septembra, najpre za 5,5%, a zatim od 1. januara za još najmanje 10%

“Rast penzija kroz dva nova povećanja, počev od 1. oktobra za 5,5%, a zatim od 1. januara za dodatnih 14,6%

“Rast plata za sve ostale zaposlene u javnom sektoru od 1. januara za najmanje 10%

“Jednokratna pomoć za majke dece do 16 godina od 10.000 dinara“, objavio je Mali.

Ministar je podsetio da prijava za jednokratnu pomoć od 10.000 dinara počinje u nedelju 20. avgusta i trajaće do 20. septembra, na adresi idp.trezor.gov.rs, nakon čega će novac biti i isplaćen.

“Podnosilac prijave, odnosno majka, unosiće broj lične karte i svoj matični broj, kao i naziv banke u kojoj želi da joj bude uplaćen novac. Kako bi prijava bila što jednostavnija, majke neće morati da unose matične brojeve dece, da bi se smanjila mogućnost za grešku prilikom unosa podataka. Od prijavljivanja su izuzeti hranitelji deteta za koje se isplaćuje novčana pomoć i primaoci novčane socijalne pomoći, što znači da će njima novčana pomoć biti uplaćena automatski, bez podnošenja prijave. Ova pomoć može se dobiti za svako dete koje je državljanin Republike Srbije, a koje je rođeno 21. novembra 2006. godine ili nakon tog datuma. To znači da su obuhvaćena i deca koja sada imaju 16 godina, a koja prošle godine nisu ispunjavala uslove za pomoć mladima od 16 do 29 godina, jer su imala manje od 16 godina”, napisao je Mali.

Pravo na uplatu novčane pomoći u iznosu od 10.000 dinara ima majka deteta, a izuzetno otac, staratelj ili hranitelj pod uslovima propisanim odgovarajućim zakonskim rešenjem, koje je stupilo na snagu 1. avgusta.

“Ovo je još jedno ispunjeno obećanje koje smo dali i još jedan primer kako se ponaša jaka i snažna država, odgovorna država koja brine za svoje građane, za svoju decu, za porodice i kvalitet njihovog života. Deca su naša budućnost, naša nada, moramo što više da ulažemo u njih i smatramo da će ovo biti veoma važna pomoć za majke”, zaključio je Mali.

 

Izvor: vojvodinauzivo.rs