Kада наиђу на проблем или недоумицу у вези са пословањем, више од 80% малих привредника помоћ тражи од рачуновођа, а након тога се ослања на искуства пријатеља (четвртина одговора) док скоро петина алармира државне институције, показало је НАЛЕД-ово ново истраживање. Знатно мањи број до информација долази самостално – претраживањем сајтова надлежних органа, путем друштвених мрежа или на неки други начин.

Kада је реч о темама које их занимају највећи број испитаника (55%) истиче плаћање пореза и доприноса. На следећем месту по важности је плаћање непореских дажбина, затим следе инспекцијски надзор, процедуре у вези са ангажовањем радника, додатни извори финансирања и електронско пословање.

Одговоре на ова и бројна друга питања привредници ће од ове године моћи да пронађу обједињене на интерактивној предузетничкој страници Мали бизнис информатор која ће се налазити на националном порталу www.предузетниство.гов.рс. Ова иницијатива део је истоименог пројекта који НАЛЕД уз подршку Британске амбасаде спроводи у партнерству са Kабинетом премијерке Србије и министарствима привреде и финансија.

– Доступност најважнијих информација на једном месту је веома важно за предузетнике и мале привреднике и олакшава им пословање што нам је потврдило више од две трећине испитаника, а готово 80% изразило је жељу да га користи. Портал Предузетништво и Мали бизнис информатор пружаће на једноставан начин увид у најважније сегменте пословања – плаћање пореза и непореских дажбина, ангажовање радника, еПословање, онлајн трговину, инспекцијски надзор и Google мапирање – каже Душан Васиљевић, директор Одељења за предузетништво и инвестиције у НАЛЕД-у и додаје да ће Мали бизнис информатор бити доступан на поддомену  www.informator.preduzetnistvo.gov.rs.

У оквиру пројекта Мали бизнис информатор покренуто је више иницијатива за подршку предузетницима, а поред унапређења портала Предузетништво, важан сегмент рада је и директна помоћ малим бизнисима. Почетком новембра прошле године стартовао је караван „Мали бизнис у малом прсту“ у оквиру којег је предвиђено да експерти посете најмање 500 предузетника, малих и микро предузећа у Новом Саду, Нишу, Kрагујевцу, Kрушевцу и Ваљеву.

Предузећа и предузетници из пет градова којима је потребна ова врста подршке посету консултаната могу да закажу путем и-мејл адресе [email protected], а посету је могуће реализовати до 31. јануара.

– Стручни консултанти нашег каравана увелико обилазе предузетнике са намером да их упознају са предностима онлајн продаје и безготовинског плаћања, са позиционирањем на Google мапама и новим систем фискализације. Сваки од њих има задатак да у свом граду о овим темама информише најмање стотину привредних субјеката. По интересовању и активности наших експерата предњаче Нови Сад са обављених 90 посета, Kрушевац са скоро 80 и Kрагујевац са нешто више од 50 учесника кампање „Мали бизнис у малом прсту“ – каже Васиљевић.

НАЛЕД-ово истраживање, али и посете на терену, показују да је више од 80% малих привредника већ чуло за електронски систем фискализације, а више од половине лоцирано је на Google мапама. Са друге стране, тек 10% користи онлајн продају, а свега 9,2% планира да је уведе. У циљу јачања свести о значају и могућностима које овај начин пословања нуди, НАЛЕД у оквиру пројекта Мали бизнис информатор припрема и Водич за еТрговину који ће ускоро бити доступан предузетницима, малим и микро привредницима и онима који то желе да постану.

Извор: НАЛЕД